Actualitate

Valeriu Munteanu: Astăzi la Moscova e sărbătoare

La vecinii noştri de peste drum, nenea Efim (cunoscut de toţi drept Filea) şi tanti Efimia (cunoscută de toată lumea drept Finiţa), radioul, fixat la postul republican de radio, era deschis mereu şi lucra atât de tare încât nu era nevoie să-l mai pornească cineva în mahala…

Jucându-ne prin drum, mi-a atras atenţia votarea nominală, în Parlament, a Declaraţiei de Independenţă. Rând pe rând, fiecare deputat, plin de entuziasm şi chiar de emfază, îşi anunţa opţiunea (majoritatea votând Pro), apoi semnau într-un registru pentru confirmare (aceeaşi procedură am realizat-o şi noi, în Parlamentul de Legislatura a XIX, la ratificarea Acordului de Asociere dintre RM şi UE).

Din păcate, cei 26 de ani de independenţă au adus prea puţine beneficii palpabile pentru majoritatea basarabenilor.

Avem suveranitate şi independenţă, care sunt mai mult iluzorii, or puterea adevarată de decizie a poporului a fost de multe ori eludată cu ajutorul banilor din politic, iar dependenţa ombilicală de Federaţia Rusă (moştenitoarea sângeroasă a URSS) s-a dovedit a fi fatidică pentru tânărul şi naivul stat Republica Moldova.

Avem neutralitate în Constituţie, dar suntem mai vulnerabili ca niciodată — „tancul, spunea vicepremierul rus Dmitri Rogozin, nu are nevoie de paşaport”. Din păcate, mulţi politicieni de la Chişinău încă mai cred în mitul protector al neutralităţii moldoveneşti, inoculând această poveste maselor.

Avem liberatate de gândire şi exprimare, dar, din păcate, vedem că cei care gândesc şi acţionează diferit de cei care pun mâna pe pârghiile coercitive ale puterii (nu întotdeauna pe căi foarte democratice), ajung să fie hărţuiţi şi chinuiţi de guvernare, iar mai nou, chiar ajung la puşcărie.

Avem economie liberă, dar, cu regret, oamenii simpli nu au unde munci, iar investiţii serioase nu au apărut de frica conflictului transnistrean şi a volatilităţii factorului politic, care subjugă fără milă mobilul economic imperativelor corporatiste de partid. Aici se acţionează crud, cu bestialitate, după principiul stalinist „cine nu este cu noi, este împotriva noastră”.

Avem libertate de circulaţie în spaţiul european, dar, din păcate, din cauza lipsei locurilor de muncă, în ultimii 26 de ani, din Republica Moldova au plecat (şi continuă să plece activ şi definitiv) sute de mii de concetăţeni, iar viitorul acestora nu mai este legat de meleagurile noastre…

Este poate dureros să spun acest lucru chiar astăzi, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, dar crezul meu sacru, de nezdruncinat, este că doar Unirea Republicii Moldova cu România, unire naturală, de neam şi sânge, va putea să asigure demnitate şi bunăstare pentru toţi şi pentru fiecare, altfel beneficiari ai acestei forme statale (concepute de ocupanţii ruşi) vor fi doar guvernanţii şi cei care, făcându-se preş în faţa lor, îi vor slugărnici umil ca nişte servitori…

P.S. Astăzi la Moscova se bea şampanie multă şi scumpă, e sărbătoare…

Astăzi la Moscova e sărbătoare

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *