Guvern

Vârsta de pensionare va fi aceeaşi pentru toate categoriile de salariaţi

Astfel, se propune excluderea normelor prin care, cu derogare de la Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat, judecătorii, procurorii, funcţionarii publici, militarii şi alte categorii de salariaţi se pensionează la o vârstă mai timpurie decât cea generală de 57 de ani pentru femei şi 62 de ani pentru bărbaţi. 

„Judecătorii şi procurorii se pensionează la 50 de ani – femeile şi bărbaţii, funcţionarii publici la 52 de ani femeile şi la 57 de ani bărbaţii. Militarii se pensionează şi mai devreme, pe când legislaţia europeană nu prevede facilităţi la stabilirea vârstei de pensionare. Despre lucrul acesta se vorbeşte de mult timp în societate, dar trebuie cândva să eliminăm neechităţile respective”, a specificat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. 
Potrivit proiectului de lege, majorarea vârstei de pensionare a categoriilor nominalizate de salariaţi se va face treptat, cu 6 luni pe an, ajungându-se la vârsta generală de pensionare în 2034. 
Proiectul mai propune majorarea stagiului special de cotizare a judecătorilor şi procurorilor până la 15 ani (actualmente 12 ani şi 6 luni) şi majorarea treptată a stagiului total de cotizare a acestora, în prezent 20 de ani, până la 35 de ani pentru femei şi bărbaţi. 

Alte prevederi se referă la majorarea stagiului special de cotizare pentru deputaţii în parlament şi membri ai guvernului de la 2 la 4 ani, pentru preşedinte, vicepreşedinte sau deputat salarizat al Adunării Populare a UTA Gagauz Yeri – de la patru la şase ani. 
De asemenea, se propune majorarea treptată cu 6 luni anual a vechimii în serviciu de la 20 la 25 de ani pentru militarii care au îndeplinit serviciu prin contract, persoanele din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne. 

(Info-Prim Neo) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *