Timpul.md

Economie 18 Ianuarie 2021 | 09:06

Veaceslav Ioniță: Piața produselor petroliere trebuie ANCHETATĂ. Anul trecut, în plină criză, petroliștii au încasat cei mai mulți bani din istoria Moldovei

 

Expertul economic al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, explică motivele pentru care s-au scumpit carburanții. Primul ar fi faptul că a crescut acciza la produse petroliere. ”La benzina acciza a crescut de la 4,47 lei/litru la 4,87 lei/litru. Împreuna cu TVA impozitele în acest an s-au majorat cu 48 bani/litru”, a menționat economistul, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Un alt motiv este majorarea prețului petrolului pe piețele internaționale. În septembrie-octombrie 2020, prețul unui baril de petrol a fost de 40 USD, iar în decembrie a crescut cu 25%, până la 50 USD. În prezent a mai crescut cu 10% până la 55 USD/baril, a subliniat Veaceslav Ioniță.

”Teoretic petroliștii ar avea motiv să crească resturile, dar există un maaare DAR... În 2020 când prețul la petrol a scăzut dramatic ajungând la minimul din ultimii 25 ani, petroliștii nu s-au grăbit să scadă prețul pe măsură. Drept consecință, anul trecut, în plină criză, ei au încasat cei mai mulți bani din istoria Moldovei.

Așa ca reiterez: piața produselor petroliere trebuie sa fie subiect de anchetă a Consiliul Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Comisiilor parlamentare de profil și, nu în ultimul rând, a Consiliului de Securitate de pe lângă Președintele Republicii Moldova”, a punctat expertul IDIS Viitorul.

https://radiochisinau.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus