Actualitate

Veaceslav Ioniţă: Motorul creşterii creditării rămâne sporirea consumului populaţiei

Ioniță menționează că motorul creșterii împrumuturilor din sistemul bancar este populația. Consumul și ipoteca au contribuit cu 53% la majorarea portofoliului de credite. La polul opus se află comerțul și industria alimentară, care continuă să-și diminueze volumul împrumuturilor contractate deja al cincilea an consecutiv, iar în ultimul trimestru portofoliul ramurilor respective s-a redus cu 452 mln lei sau 84% din totalul portofoliului negativ.

Totodată, chiar dacă volumul total de credite în trimestru II al anului curent a crescut, el rămâne a fi cu 14,1mlrd lei mai mic față de volumul record din trimestrul III al anului 2014. După acea perioadă absolut toate ramurile economiei naționale au înregistrat o reducere a portofoliului împrumuturilor.

Cea ce a menținut sistemul bancar pe linie de plutire, scrie Ioniță, au fost creditele contractate de persoanele fizice pentru consum și imobil, care în această perioadă au crescut cu 2,6 mlrd lei.

Analizând în ansamblu evoluția creditări economiei naționale în ultimii ani, Veaceslav Ioniță formulează câteva concluzii. Astfel, cel mai mult s-a redus creditarea comerțului, însă reducerea mai degrabă este o reacție a industriei comerțului la criza economică. Comercianții au acționat întocmai cum este scris în manualele de management: și-au redus dependența de creditele bancare prin creditarea de la furnizori, optimizarea stocurilor și convingerea populației să se crediteze în locul lor.

Același lucru s-a întâmplat și cu companiile de construcții. Ele și-au redus portofoliul de credite cu 912 mln lei, în schimb populația și-a majorat volumul împrumuturilor pentru imobile cu 861 mln lei.

Este limpede, menționează economistul, că băncile preferă să crediteze mai degrabă populația decât agenții economici. Aceasta se explică prin faptul că cetățenii, comparativ cu firmele, sunt mai buni de plată. Creditele neperformante la cetățeni sunt de doar 3-3,5%, comparativ cu media pe sistemul bancar de 15-16%, iar pe anumite ramuri de 30-40%.

În opinia economistului, indicatorul care trebuie să atragă cel mai mult atenția sunt creditele contractate de persoanele fizice pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri mici. Aceste credite s-au redus mai mult de două ori – de la 1,7 mlrd lei la 860 mln lei. În comportamentul populației se observă o înclinație alarmantă spre consum. În 2014, trei din 10 lei împrumutați de populație erau pentru investiții în afacere, iar în prezent doar 1 din 10 lei este direcționat în afaceri. Se poate afirma, că economia își revine lent, dar tot prin accelerarea consumului populației.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *