Interviu

Veaceslav Negruta: Apararea patriei pentru comunisti inseamna apararea averii familiei Voronin

– Domnule Negruta, R. Moldova tot mai sigur devine codasa Europei la compartimentul dezvoltare economica si nivel de trai. Diversi economisti invoca diverse cauze a ramanerii in urma fata de vecinii nostri, fata de tarile cu care am parcurs impreuna tranzitia. Dvs. ce parere aveti?

– Ati vorbit de tranzitie pe care noi chipurile am parcurs-o. Da, noi am inceput in anii 90 tranzitia de la economia planificata si sistemul administrativ de comanda spre o economie de piata functionala, insa acest proces a fost stopat odata cu instalarea comunistilor la guvernare.

Ei n-au incercat sa restaureze vechiul sistem, si acest lucru era imposibil, insa au promovat un hibrid intre economie de piata si control de tip racket din partea institutiilor statului care in fond lucrau la comanda lui Voronin si pentru Voronin. Va asigur ca in rezultatul acestei politici Familia a agonisit o avere extraordinara chiar si la scara europeana. De aici si apelurile la „apararea patriei” care nu inseamna nimic altceva decat apararea averii ilicite a familiei Voronin. Evident ca si criza mondiala si-a pus amprenta pe evolutiile economice de la noi.

– Totusi puteti sa ne spuneti mai concret ce s-a intamplat in economia RM in ultimii opt ani?

– Vreau sa fiu foarte explicit. In R. Moldova, dincolo de declaratiile lui Lupu si Dodon si altii despre „liberalismul comunist”, am avut o politica economica voluntarista, autoritara, cu interventiile distructive ale statului in diverse domenii. Adevaratele mecanisme ale economiei de piata care trebuiau sa asigure cresterea economica si aparitia agentilor economici competitivi au fost anihilate si substituite prin actiuni si decizii incoerente si ghidate de interese. Aceasta a condus la ruinarea unor ramuri de perspectiva, cum ar fi vinificatia si a impiedicat dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, care erau o solutie pentru Moldova. Dereglementarea si debirocratizarea economiei anuntata cu surle si trambite asa si nu s-a produs, iar piedicile in fata agentilor economici s-au inmultit.

– Si totusi efectele crizei mondiale sunt dezastruoase…

– Nu vreau sa culpabilizez doar comunistii in cele ce se intampla, insa nu pot sa nu mentionez ca, atunci cand existau primele simptome ale crizei, guvernantii au facut parca totul ca efectele ei sa fie mai dureroase. In primul rand, ei din start au declarat ca pe noi criza nu ne va atinge si chiar vom beneficia in urma acestei situatii. In al doilea rand, n-a fost examinata la modul serios propunerea deputatului si liderului PLDM, Vlad Filat, facuta cu un an in urma, de a crea un Comitet anticriza si de a elabora un Program National anticriza. Toate actiunile cu caracter economic si financiar intreprinse de guvernare in ultimul an au contribuit la aprofundarea crizei, accelerarea prabusirii sistemului economic, a bugetului national. Impactul social al acestei atitudini iresponsabile este vizibil: restante la salarii, reducerea lor ilegala, disponibilizari care capata amploare.

– Pe ce au mizat responsabilii din Guvern cand au declarat ca pe noi criza ne va ocoli?

– In acest caz eu n-as utiliza termenul „responsabil”. A fost vorba despre un calcul primitiv: cererea la productia alimentara nu are cum scadea, asa ca noi vom vinde in continuare si vom fi avantajati. Nu s-a tinut cont de lucruri elementare, adica de capacitatea imensa a agriculturii comunitare de a spori in caz de necesitate volumul productiei si de capacitatea redusa a productiei noastre alimentare de a face fata concurentei. In plus, daca dependenta economiei noastre de remitente este de peste 40 la suta, reducerea drastica a acestora nu putea sa nu loveasca direct si dureros asupra veniturilor populatiei si a incasarilor la buget. Acest lucru se afla la suprafata si putea fi anticipat si de un neprofesionist. Concomitent, guvernul a admis supracheltuieli bugetare substantiale, in timp ce tari cu economii dezvoltate combat criza prin reducerea drastica a cheltuielilor. In primele trei luni au fost cheltuite resursele anuale la anumite capitole, iar promisiunile populiste electorale de majorare salariala acum n-au nicio acoperire. Astazi, deficitul bugetar se apropie de 2 miliarde lei, iar lunile septembrie-decembrie n-au acoperire financiara. Mai mult decat atat. Ca urmare a deciziilor ilegale ale unor institutii publice centrale au fost lipsiti de mijloace banesti mai multi agenti economici, prin nerestituirea TVA si a accizelor pentru bunurile si serviciile exportate. Suma nerestituita constituie peste un miliard jumatate de lei.

– Cum puteti comenta primele semnalele de criza a sistemului bancar?

– Nu e vorba de semnale, ci de o criza adevarata. Bancile noastre au probleme cu lichiditatea, iar Banca Nationala nu face public un program de sustinere a sistemului bancar. Retragerea partiala a depozitelor, dar si atragerea anevoioasa de noi depozite creeaza probleme grave pentru banci. Agentii economici nu pot accepta dobanzile exagerat de mari la noi credite, iar cele contractate deja sunt rambursate cu dificultate. Concomitent, sustinerea nejustificata a stabilitatii leului fata de dolar prin vinderea valutei pe piata de catre Banca Nationala a secat rezervele valutare ale statului. Falimentul unei banci ne demonstreaza ca optimismul afisat al lui Dodon are doar tenta electorala, iar situatia reala este drastica.

– In acest context, ce propune Partidul Liberal Democrat din Moldova pentru depasirea situatiei de criza?

– Inainte de toate, ceea ce a propus un an in urma Vlad Filat: un Comitet si un Program National Anticriza. Apoi reducerea drastica a cheltuielilor bugetare neprioritare si nesalariale. Directionarea finantelor catre lucrarile publice in infrastructura, pentru a pastra locurile de munca si a asigura salariile. Renegocierea preturilor la resursele energetice importate in conformitate cu tendintele internationale. Aplicarea achizitiilor publice pentru surplusurile de produse si servicii pentru uz intern exclusiv prin licitatii. Reducerea TVA de la 20 la 18 la suta. Eliminarea barierelor tehnice pentru exportul de marfuri si servicii. Liberalizarea creditarii in valuta in scopul diminuarii riscurilor de pierderi valutare. Acestea si multe alte masuri care constituie nucleul Programului anticriza propus de PLDM , sunt convins, vor permite evitarea efectelor grave ale crizei economice pentru R. Moldova si pentru cetatenii ei. Pentru realizarea acestor obiective este nevoie de o guvernare profesionista, hotarata si libera de tutela ideologica care, cu siguranta, dupa 29 iulie va fi una liberal-democrata.

Costin Lazar

PP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *