Timpul.md

Moldova 4 Septembrie 2015 | 07:00

Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal: Stabilirea priorităților

În curând va începe un nou sezon politic şi cu această ocazie am decis să fac o enumerare a problemelor stringente, cărora, în opinia mea, ar trebui să le atragem o atenţie deosebită. 


Prima şi cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent Republica Moldova este corupţia. Acest flagel afectează toate domeniile importante de activitate, compromite orice efort de democratizare şi modernizare a societăţii şi pune în pericol realizarea obiectivului naţional – integrarea europeană a ţării noastre. Din păcate, în ultimii şase ani, care au trecut de la înlăturarea comuniştilor de la putere, în acest domeniu nu prea s-au înregistrat progrese. Mai bine zis, acele mici realizări pe care le-am avut în perioada sfârşitul lui 2009 – începutul lui 2013 au fost compromise ulterior prin furturile masive din bunul ţării, care au avut loc după excluderea liberalilor de la guvernare. În context, aş menţiona cazul cunoscut în societate ca „furtul miliardului”, care a început prin cedarea controlului asupra Băncii de Economii unor aşa-zişi investitori din Est, dar şi prin cedarea în concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău unui agent economic din Rusia. Acest caz a şocat chiar şi opinia publică internaţională, servind drept exemplu pentru toată lumea la ce se poate ajunge când corupţia e scăpată totalmente de sub control. De aceea, în noul sezon politic, dar şi ulterior, combaterea corupţiei trebuie să devină prioritatea noastră. Altfel, nu vom putea vorbi nici despre o dezvoltare democratică și nici despre un viitor european.

A doua mare problemă pe care nu avem dreptul să o neglijăm este faptul că guvernarea minoritară (precedentă) a abandonat cursul de integrare europeană. Dorind să facă pe plac comuniştilor, care şi-au dat votul pentru precedentul Guvern minoritar, guvernarea de atunci a schimbat accentele în procesul de integrare europeană, acesta fiind practic stopat. Însă după revenirea liberalilor la guvernare, situaţia s-a modificat esențial. De exemplu, a fost actualizat Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE iar despre acest obiectiv de primă importanţă pentru Republica Moldova se vorbeşte tot mai hotărât. Şi în continuare trebuie să acţionăm ferm şi consecvent în această direcţie, căci numai așa vom corespunde voinţei exprimate de alegători în cadrul precedentului scrutin parlamentar, care au optat clar pentru un viitor în Uniunea Europeană.

A treia mare problemă ne trimite la negocierile în procesul privind reglementarea diferendului transnistrean, care bat pasul pe loc. Abia acum câteva săptămâni, s-a revenit la un dialog cu Tiraspolul, s-a relansat (după o pauză de circa doi ani) activitatea comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării etc. Însă aceste acţiuni timide nu sunt suficiente pentru soluţionarea problemei. E nevoie, în primul rând, ca la cel mai înalt nivel să reluăm demersurile noastre internaţionale în privința necesității retragerii trupelor şi armamentului rusesc din Transnistria. E nevoie să dăm dovadă de voinţă politică şi să cerem schimbarea actualului format de negocieri ca fiind unul ineficient. De asemenea, e nevoie să pledăm constant pentru înlocuirea actualei misiuni de pacificare din Transnistria cu o misiune civilă sub mandat internaţional. În acelaşi context, este necesar să reluăm acţiunile în vederea renunţării la statutul constituţional de neutralitate, dar şi demersurile în vederea aderării Republicii Moldova la NATO. Astfel, vom putea nu doar să soluţionăm problema transnistreană, dar şi să ne asigurăm că vom fi protejaţi de toate riscurile şi ameninţările la adresa securităţii noastre.

Căci o altă problemă majoră este legată anume de riscurile de securitate. Şi când spun acest lucru mă refer la securitatea energetică, securitatea economică, securitatea alimentară, securitatea ecologică, securitatea informaţională etc. La toate aceste capitole suntem extrem de vulnerabili şi, dacă nu vrem să ne trezim cu mari surprize, trebuie să acţionăm rapid şi dând dovadă de clarviziune. Unele acţiuni în vederea asigurării securităţii energetice, alimentare şi informaţionale au fost întreprinse deja, însă acestea trebuie să-şi găsească finalitatea şi eu sper că partenerii din coaliţia de guvernare vor arăta aceeaşi înţelegere a situaţiei şi vor depune eforturi, alături de noi, pentru depăşirea problemelor menţionate.

La acest șirag al problemelor se adaugă starea dezastruoasă a sistemului de asistenţă socială şi asigurarea accesului populaţiei la servicii medicale de calitate. De fapt, de aici şi începe percepţia actului guvernării de către cetăţeni. Astăzi, ambele aceste sisteme sunt falimentare, fiind departe de necesităţile reale ale oamenilor şi eu aștept ca factorii de decizie din cadrul Executivului să pună pe masa de lucru a Parlamentului propuneri concrete privind redresarea situaţiei. În caz contrar, va trebui să ne gândim la alte soluţii și nu aş vrea să anticipez acum lucrurile.

Sigur, în noul sezon politic vom avea de făcut faţă unor adevărate provocări, care vor ţine de politica bugetar-fiscală şi Bugetul de stat pentru anul viitor, va trebui să ne implicăm în continuarea reformării mai multor domenii de activitate importante, în special a justiţiei, în continuarea eforturilor de descentralizare şi asigurare a unei autonomii locale autentice etc. Dar toate acestea le vom putea face doar în condiţii de stabilitate politică şi eu sper că, indiferent de diversele interese care există, noi vom reuşi să asigurăm această stabilitate, care e o primă condiţie pentru dezvoltarea normală a Republicii Moldova.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus