Timpul.md

Actualitate 12 Ianuarie 2017 | 14:39

Vicepreședinte al SUA efectuează o vizită în Ucraina

Vicepreședintele în exercițiu al SUA, Joe Biden, va începe duminică o vizită la Kiev, aceasta fiind ultima vizită a unuia dintre cei mai mari susținători politici ai Ucrainei, în contextul în care țara est-europeană așteaptă cu teamă instalarea noului lider de la Casa Albă, Donald Trump, notează joi Reuters.

Biden, a cărui vizită a fost anunțată de biroul președintelui ucrainean Petro Poroșenko, a fost principalul reprezentant al administrației de la Washington care s-a ocupat de relația cu Ucraina după ce protestele de stradă din 2013-2014 l-au forțat pe președintele susținut de Moscova, Viktor Ianukovici, să renunțe la putere, care a fost preluată de partidele pro-occidentale.

Statele Unite au investit masiv în procesul de reformă din Ucraina, oferind asistență economică de peste 3 miliarde dolari. Washingtonul a impus sancțiuni contra Moscovei după anexarea Crimeii de către Rusia și susținerea separatiștilor din estul Ucrainei.

Joe Biden a vizitat deja de patru ori Ucraina după schimbarea puterii la Kiev și menține constant legătura, telefonic, cu premierul și președintele ucraineni.

Oficiali de la Kiev și-au exprimat temerea că sprijinul Statelor Unite ar putea scădea după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie. Trump și-a exprimat în mai multe rânduri admirația față de președintele rus Vladimir Putin și dorința de a îmbunătăți relațiile cu Moscova.

Vicepreședintele american, care anul trecut a promis 'un sprijin ferm' al SUA pentru Ucraina, i-a mustrat totuși pe oficialii de la Kiev pentru încetinirea reformelor, avertizând că fenomenul corupției endemice riscă să submineze voința comunității internaționale de a prelungi sancțiunile contra Rusiei.

În timpul celei mai recente vizite a sa la Kiev, în decembrie 2015, Joe Biden a rostit un discurs plin de pasiune în parlamentul de la Kiev, unde a accentuat că parlamentarii ucraineni trebuie să facă mai mult ''în bătălia istorică împotriva corupției''.

AGERPRES.RO

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus