Timpul.md

Actualitate 21 August 2019 | 17:01

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Stanislav Pavlovschi, critică dur acțiunile colegilor săi aflați la guvernare, după situația care s-a creat la Curtea Constituțională (CC).

Pavlovschi afirmă că ceea ce s-a întâmplat este „totalmente inadmisibil” și sugerează guvernanților, dar și magistraților aleși la CC, că ar fi trebuit să-și dea demisia, informează portalul pro-guvernamental cotidianul.md

„Actuala componență a Curții a fost formată de către actuala guvernare și anume actuala guvernare este cea care poartă toată răspunderea politică pentru activitatea judecătorilor-aleșilor săi. Inclusiv, pentru toate deciziile adoptate și care vor fi adoptate pe viitor de către acești judecători. Activitatea Curții Constituționale trebuie să se desfășoare potrivit principiului de independenta. Judecătorii se supun numai și numai Constituției. Asigurarea acestei independente este datoria celor care și-au asumat guvernarea”, susține Pavlovschi.

Acesta opinează că cei veniți recent la guvernare „sub lozinca apărării legalității, în cel mai flagrant mod calcă în picioare independența atât a Curții Constituționale ca instituție, cât și a judecătorilor individuali”.

„În orice țară cu adevărat democratică, demnitarii de stat, care ar fi comis o astfel de faptă „eroică” demult și-ar fi dat demisia! La fel și judecătorii, care divulgă secretul votării și al deliberărilor! Secretul deliberărilor este o axiomă a activității judecătorești și divulgarea lui este o faptă descalificantă, care face imposibilă activitatea judecătorului care a comis-o”, mai spune Pavlovschi.

În opinia vicepreședintelui Platformei DA, exercitarea presiunilor asupra judecătorilor nu poate fi acceptată și îi îndeamnă pe guvernanți să înceteze imediat orice presiune asupra magistraților. „Respectati Constituția”, a îndemnat Stanislav Pavlovschi.

https://cotidianul.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus