Timpul.md

Actualitate 26 Ianuarie 2018 | 08:29

Viceprimarul Ruslan Codreanu solicită răspundere penală pentru cruzimea față de animale

Viceprimarul Ruslan Codreanu solicită deputaților din Parlamentul Republicii Moldova să înăsprească pedepsele pentru cruzimea față de animalele de companie dar și a celora fără stăpân. 

În demersul oficial remis către deputatul Eugen Carpov, viceprimarul solicită elaborarea unui pachet de amendamente la Codul Conotravențional și Codul Penal, dar și elaborarea unei legi cu privire la animalele de companie.

"În prezent, cauzarea intenționată de durere, mutilare și ucidere a unui animal se sancționează cu amendă de la 12 la 40 unități convenționale sau de la 40 la 60 de ore de muncă în folosul comunității. Aceste sancțiuni nu sunt suficient de dure pentru a descuraja tratamentul inuman în raport cu animalele de companie, din contra conduce la creșterea numărului cazurilor de abuz și creează senzația că asemenea acțiuni rămân nepedepsite", a declarat Ruslan Codreanu.

Conform opiniei sale, amendamentele legislative vor responsabiliza cetățenii și vor rezolva în mod civilizat o problemă socială majoră a Chișinăului.

"Pe parcursul ultimilor două decenii nu au fost depuse eforturi suficiente pentru a rezolva într-un mod uman această problemă în mun. Chișinău. Solicitarea către deputați vine în contextul în care am elaborat un proiect de Regulament cu privire la animalele de companie cu și fără stăpân, dar există aspecte pe care Regulamentul nu le poate acoperi și este nevoie de intervenție la cadrul legal", a adăugat Ruslan Codreanu.

Noul viceprimar în nenumărate rânduri s-a expus pentru o rezolvare civilizată a problemei câinilor fără stăpân. Printre soluțiile pe care intenționează să le implementeze se numără: construirea unui azil pentru maidanezi, desfășurarea unei ample campanii de sterilizare, crearea registrului electronic de evidență a animalelor, interzicerea otrăvirii. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus