Actualitate

Viceprimarul Vlad Coteţ este obligat să achite 20 de mii de lei statului

Cauza civilă a fost examinată în şedinţă judiciară publică din 25 octombrie. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 de zile.

Contactat de IPN, şeful Serviciului protocol, informare şi comunicare cu mass-media al ministerului, Rodion Guştiuc, a declarat că, în anul 2007, un cetăţean al municipiului a solicitat locuinţă socială, în condiţiile în care avea 18 ani de stagiu în serviciul militar, or legea prevede că militarii care au vechime în muncă de 15 ani pot beneficia de spaţiu locativ social dacă nu deţin alte bunuri imobiliare. La cererea reclamantului, Curtea de Apel a obligat Consiliul municipal Chişinău să-i acorde locuinţă, iar municipalitatea a atacat decizia în instanţă supremă. Curtea Supremă de Justiţie a menţinut însă decizia instanţei de apel.

Din 2007 până în 2009, decizia nu a fost executată pentru că viceprimarul nu a semnat ordinul de repartiţie a locuinţei sociale, deşi acesta exista. Decizia instanţei a fost executată abia după doi ani de la pronunţare. Între timp, reclamantul s-a adresat la CEDO, care a obligat statul să-i plătească militarului despăgubiri în mărime de 20 de mii de lei. Pentru a recupera prejudiciul pe care l-a avut statul, Ministerul Justiţiei s-a adresat în instanţă, iar ca rezultat viceprimarul a fost obligat să întoarcă suma în buget.

Iniţiativa ministrului justiţiei, Vladimir Cebotari, de a-i obliga pe judecătorii, procurorii şi funcţionarii care se fac responsabili de condamnarea Moldovei la CEDO să restituie paguba achitată de stat a fost lansată în luna ianuarie anul curent.

În prezent, viceprimarul Vlad Coteţ se află în arest, figurând într-un dosar de corupţie care vizează implicarea mai multor funcţionari ai Primăriei capitalei. Aceştia sunt învinuiţi de acte de corupţie, trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice. Cauza a fost transmisă în judecată la începutul lunii septembrie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *