Interviu

Victor Catan: Politistii spun ca Papuc ii instiga la actiuni in detrimentul serviciului

TIMPUL si-a propus sa realizeze doua interviuri: unul cu ministrul de Interne Catan si altul – cu ex-ministrul Gh. Papuc. Iata ce a raspuns seful politiei din guvernarea comunista la solicitarea noastra: „Acum este ministru, vorbiti cu el despre activitatea ministerului. Despre 7 aprilie n-avem ce vorbi, pentru ca este comisia care trebuie sa elucideze evenimentele de atunci. Eu cred ca este posibil sa facem interviu, dar nu acum, eu acum oricum nu sunt… Cand va trebui, am sa va dau de stire”. Va propunem mai jos interviul cu Victor Catan si va promitem ca, de va veni momentul in care Papuc „va fi” si ne va da de stire, il vom intervieva neaparat.

– Dle ministru, cum ati gasit MAI dupa cei noua ani care s-au scurs de cand ati plecat de aici, si cata incredere v-au acordat colaboratorii ministerului care, timp de opt ani, au lucrat pentru comunisti?

– Eu n-am venit la MAI in calitate de oaspete si majoritatea persoanelor din conducerea ministerului ma cunosc. Iar cei noua ani parca nici n-au fost. M-au primit cu incredere, pentru ca si ei asteptau o schimbare. E adevarat ca fosta conducere s-a asigurat foarte bine din punct de vedere legal si mi-a lasat numai doua functii libere, de consilier. La moment, nu pot sa demit pe nimeni si totul va avea loc in modul prevazut de lege.

– Ati avut vreo discutie cu ex-ministrul Papuc, dupa ce ati revenit la conducerea ministerului? Daca da, ati dezbatut si subiectul „Heroina”?

– Pana a veni premierul Filat sa ma prezinte ca ministru, am stat de vorba aproape o ora cu dl Papuc despre activitatea ministerului. De altfel, pe langa faptul ca unii politisti au fost implicati in chestiuni murdare, am gasit un colectiv normal. Despre dosarul „Heroina” n-am vorbit in sensul de a-i aduce invinuiri sau de a-i arata ca stiu cate ceva. Astazi, cand dosarul e pe ultima suta de metri, colaboratorii nostri sunt gata sa acorde ajutorul necesar procuraturii si instantelor judecatoresti pentru cercetarea obiectiva a cazului. In privinta implicarii dlui Papuc in acest dosar se va expune doar procuratura. Din cate cunosc, el nu este pus sub invinuire, iar eu nu pot sa judec procurorii.

– Viceministrul Zubic si Iacob Gumenita au hotarat sa-si dea demisia de buna voie sau dvs. i-ati indemnat s-o faca?

– Toata lumea stie despre conflictul care exista intre politia municipala si autoritatile publice locale, in care rolul central il juca Gumenita. De cate ori primarul ii dadea indicatii, el reactiona cu batjocura si nesupunere. Astfel, s-a format o prapastie intre politie si primarie. Dl Gumenita, stiind ca el este persoana care a limitat conlucrarea cu autoritatile publice locale, si-a dat seama ca trebuie sa plece. De altfel, el a avut in activitatea sa foarte multe neajunsuri – chiar si pe timpul dlui Papuc a fost si preintampinat, si pedepsit. In ceea ce-l priveste pe dl Zubic, fiind viceministru, urma sa fie destituit de catre guvern, dar si el a anticipat evenimentele si a depus cererea de demisie. L-am rugat sa mai astepte cateva zile, fiindca urma sa fie persoana-cheie in dirijarea fortelor de ordine la Summitul CSI si a acceptat. Din punct de vedere al disciplinei de serviciu, s-a comportat foarte bine.

– De ce mai este in functie comisarul de Orhei, Vasile Gradinaru, despre care toata lumea stie ca, in ultimele campanii electorale, a facut deschis propaganda procomunista?

– Marti am avut o intalnire cu autoritatile publice locale din Orhei. Rand pe rand, primari, consilieri si altii povesteau despre nelegiuirile comise de catre Gradinaru si echipa sa – ca ingradea dreptul la circulatie al participantilor la intruniri, ca aresta oameni fara vina si-i tinea ore in sir la comisariat. Gradinaru era de fata. Sa fi fost in locul lui, as fi intrat in pamant, dar el a ascultat linistit. La urma, i-am spus: „Daca va considerati om si ofiter, depuneti cerere chiar acum”. El n-a zis nimic, apoi mi-a spus ca e soldat si ca a indeplinit ordinile ministrului Papuc. I-am amintit ca si soldatii poarta raspundere pentru actiuni ilegale. Am lasat la Orhei o echipa de colaboratori, ca sa efectueze un control, iar decizia despre demisie o va lua Colegiul MAI.

– Lumea e nedumerita si de ramanerea in functie a lui Petru Corduneanu si a comisarului general al mun. Chisinau, Vladimir Botnari, in comisariatul caruia au fost savarsite crime monstruoase dupa 7 aprilie.

– Am primit o sesizare de la Procuratura Generala de a-l suspenda din functie numai pe dl Rusu, vicedirectorul Directiei generale ordine publica. Si Corduneanu se afla sub urmarire penala, fiind invinuit ca a batut-o pe Valentina Cusnir, dar el s-a ascuns intr-un spital. Se afla in concediu medical, dar si-a luat concediu pe inca vreo cinci luni. Am dat indicatii sa fie rechemat imediat dupa externare, sa-i acord o luna de concediu si apoi sa-l eliberez din functie, fiindca am suficiente motive pentru aceasta. Conducerea Directiei ordine publica a fost deja preluata de catre Mihai Cibotaru, demis la ordinul lui Voronin, sub invinuirea de coruptie. Ulterior, judecata l-a restabilit in functie. Cat despre Botnari, asteptam ca guvernul sa adopte noul regulament al MAI, structura organizatorica si limitele efectivului, dupa care vom purcede la atestarea profesionala a tuturor colaboratorilor din conducerea ministerului. Una din intrebarile la care urmeaza sa raspunda dl Botnari este de ce in noptile de dupa 7 aprilie, in izolatoarele de detentie provizorie, s-au savarsit torturi. De fapt, aceasta intrebare trebuie sa i-o puna, inainte de toate, procuratura. Cineva poate sa creada ca-i vorba de o rafuiala, dar in conditiile in care opinia publica si organismele internationale vor sa afle adevarul despre 7 aprilie, nu putem sa ne prefacem ca nu s-a intamplat nimic. Urmeaza sa fie intentate dosare penale, dar, repet, nimeni nu va fi demis fara probe concludente.

– Ce va spun despre actiunile din 7 aprilie colaboratorii MAI, cu care acum lucrati intr-o echipa?

– Eu am vorbit si cu sefii din jurul lui Papuc, si cu efectivul. Si toti mi-au spus univoc ca anume Papuc ii instiga la actiunile in detrimentul serviciului. Acesta promova politizarea excesiva a efectivului, crearea conditiilor favorabile pentru comunisti in campania electorala si limitarea in drepturi a altor concurenti. In acest sens, oamenii erau retinuti neintemeiat, nu li se permitea sa participe la manifestatii anticomuniste, se fabricau dosare penale contra liderilor Opozitiei s.a.m.d. MAI a devenit o tinta a revoltelor societatii, mai ales dupa 7 aprilie, cand nu a avut capacitatea sa stopeze vandalizarea edificiilor si a purces la retinerea neintemeiata a manifestantilor. Mii de persoane au fost retinute si supuse unui tratament inuman si degradant. Culmea e ca persoanele cu adevarat violente n-au fost retinute, li s-a permis sa plece acasa si nu-s cercetate nici astazi. Se stie ca atunci, la nivel politic, se cerea ca sa fie arestati cat mai multi oameni, dar majoritatea acestora erau nevinovati, care pur si simplu priveau… Probabil, politia vroia sa arate lumii ca a depistat agresorii… Eu am participat la mentinerea ordinii publice timp de sapte ani de zile si intotdeauna am gasit limbaj comun cu manifestantii. Noi niciodata nu am agresat multimea si va asigur ca e foarte usor sa nu fie permisa interventia multimii in locurile cu acces interzis. La 7 aprilie, insa, am vazut manevre neintemeiate, deplasari haotice cu scuturile, atacuri asupra multimii, ceea ce nu intra in nicio logica.

– Cati dintre politistii participanti la maltratarile din aprilie sunt cercetati penal?

– Din cate am fost informat, exista circa zece asemenea dosare penale in procuratura. Eu m-am intalnit cu vreo cinci colaboratori invinuiti, care m-au rugat sa-i apar. Ei nu cer sa nu fie trasi la raspundere, dar doresc ca procuratura sa cerceteze cauzele obiectiv si sa-i pedepseasca pe adevaratii vinovati. Cei cinci conduceau tinerii deja batuti din izolator pana la ofiterul de urmarire penala. Un ofiter mi-a spus ca Matasaru l-a recunoscut ca fiind agresor al sau, desi el nu l-a batut, dimpotriva, l-a servit cu un sandvici si cu ceai. Cand avem doua pareri contradictorii, in lipsa de dovezi, nu putem invinui pe nimeni. Totusi, daca numai cinci sau zece dosare vor fi trimise in instanta, pe cazuri particulare, se va pune cruce pe evenimentele din aprilie. Eu am pregatit o scrisoare speciala catre procurorul general, prin care solicit sa se intenteze un dosar penal care sa stabileasca cine si de ce a transformat manifestatiile pasnice in dezordini in masa si persoanele vinovate sa fie pedepsite.

– Vandalii care au organizat distrugerea celor doua cladiri au colaborat cu politia?

– Toate faptele trebuie dovedite prin ancheta. Ca ministru de Interne, pot sa spun cu certitudine ca se vedea ca din multime s-au desprins vreo 50-100 de persoane care au atacat cordoanele de politie, iar politia s-a implicat in bataie si a trezit revolta. Lucrurile astea nu trebuiau sa se intample. Intrebarile noastre sunt: de ce acesti tineri nu sunt trasi la raspundere, de ce politia nu a intreprins masuri pentru a stopa violenta, de ce efectivul a fost lasat in voia sortii si nimeni nu-l conducea, cine a comandat si a tolerat maltratarile in masa si cine va raspunde pentru aceasta? Avem mii de cazuri in care cei retinuti au fost maltratati, avem si cazuri de violuri. De ce nimeni nu le cerceteaza? Stabilirea adevarului si identificarea vinovatilor ii revine procuraturii, dar cu totii trebuie sa facem tot posibilul pentru ca asemenea drame sa nu se mai repete niciodata.

– In opinia dvs. cum trebuie sa fie sanctionati politistii, care au comis infractiuni, indeplinind ordinele ministrului Papuc?

– Organizatorii poarta o raspundere majora, dar si executorii trebuie sa raspunda, conform legii. Nimeni nu este in drept sa motiveze ca a savarsit abateri sau crime la comanda cuiva. Astea pot doar sa-i usureze pedeapsa.

– Dle ministru, cat de normale sunt conditiile in care activeaza politia moldoveneasca si care sunt scopurile dvs. primordiale in calitate de ministru de Interne?

– Am purces deja la elaborarea noii conceptii de reformare a MAI, bazata pe principiile respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, combaterii tratarilor inumane si degradante fata de cetateni, descentralizarea puterii, depolitizarea politiei. Voi intreprinde masuri cardinale in acest scop, bazate pe conlucrare cu societatea civila. Pe site-ul MAI vor fi plasate toate doleantele cetatenilor si vom atrage o atentie deosebita la inregistrarea tuturor infractiunilor. Am descoperit cu surprindere ca au fost tainuite multe crime, care nici nu erau inregistrate, pentru a se mentine cat mai scazut indicele criminalitatii. Cat priveste remunerarea politistilor, nici nu mi-am inchipuit ca dl Papuc, fiind in relatii foarte bune cu Voronin, sa nu le asigure salarii cat de cat decente angajatilor MAI. Incredibil, dar acestea sunt aproape de doua ori mai mici decat lefurile granicerilor sau colaboratorilor CCCEC. Am sa solicit guvernului sa rezolve problema, deoarece unii colaboratori MAI se simt discriminati.

– Totusi, aflandu-ne in criza, de vor fi majorate salariile, veti reduce efectivul MAI?

– Pana a veni eu in functia de ministru, au fost foarte multe reduceri. La indicatiile arbitrare ale conducerii comuniste, efectivul politiei rutiere a fost redus de la 1200 la 300 de persoane, in conditiile in care securitatea la trafic nu permitea acest lucru. Cei ramasi nu au capacitatea respectiva, ca sa poata interveni si de aceea aproape in fiecare zi avem accidente rutiere cu traume si decese. Este o tragedie nationala si urmeaza sa luam masuri urgente pentru a o stopa. Vom cere ca efectivul sa fie majorat, deoarece avem rezerve suficiente pentru aceasta.

– Cu toate acestea, se pare ca politia rutiera nu va renunta niciodata la cererea mitei. Cum veti dezradacina coruptia in MAI?

– Cel mai important este ca soferii sa nu dea mita si sa apeleze imediat la numarul de incredere al MAI 26-11-12. Avem o directie de securitate interna, care petrece masuri operative pentru stabilirea celor care se ocupa cu mituirea si uneori ii prindem chiar si pe ai nostri. Problema e alta – de obicei, politistul si soferul ajung la un consens, deoarece amenda e mult mai mare decat mita… Noua ne place sa acuzam politia ca ia mita, dar tot noi le dam hrana politistilor. Conform legislatiei noi, daca timp de 48 de ore, soferul va achita amenda, va plati de doua ori mai putin. Unii soferi, din pacate, prefera sa nu se deplaseze la banca si sa mituiasca agentul rutier.

– In luna mai, cand au fost majorate amenzile pentru soferi, dvs. ati declarat ca sunt exagerate. Sa intelegem ca acum le veti reduce?

– Asta nu depinde de MAI, care poate doar initia proiecte de majorare sau micsorare a amenzilor. Trebuie sa educam o cultura a conducatorilor auto, iar amenzile sa fie adecvate salariilor. Intentionam sa propunem guvernului elaborarea unui plan de stat privind asigurarea circulatiei rutiere, unde sa fie incluse toate institutiile nationale abilitate: Ministerul Drumurilor, MAI, Ministerul Educatiei si Ministerul Dezvoltarii Informationale, care elibereaza permisele de conducere.

– In afara de mita, lumea se confrunta cu alt viciu al multor politisti – agresivitatea. Ce veti intreprinde pentru reeducarea colaboratorilor MAI?

– I-am preintampinat deja pe toti ca, de vor aplica tortura, abuzul de putere sau vor da dovada de agresivitate, vor fi trasi la raspundere penala. Nu voi apara pe nimeni care va comite acte violente, chiar si fata de criminali. Detinutii carora li se incalca drepturile trebuie sa apeleze imediat la procurorii care viziteaza izolatoarele de detentie preventiva.

– Pana acum politia a fost implicata activ si in protejarea unor activitati economice obscure. Ce masuri veti intreprinde fata de acesti colaboratori?

– Da, se stie ca in activitatea economica a tarii exista niste piramide formate de infractori, care se ocupa de importul si exportul de carne, zahar, de aprovizionarea populatiei s.a.m.d. Cunoastem si faptul ca unele din aceste activitati ilicite se afla sub acoperirea colaboratorilor de politie. Noi lucram pentru descoperirea acestor afaceri ilicite, ca sa stabilim cine le controla si cine le proteja. Practic in toate sunt implicati colaboratori ai organelor de drept din diferite structuri.

– Aveti incredere deplina in toti colaboratorii MAI? Nu banuiti pe nimeni ca ar putea sa lucreze din umbra pentru comunisti?

– Am declarat si declar de dimineata pana seara si politistilor, si jurnalistilor, si organismelor internationale ca vom contracara tot ce tine de interese de grup. Oricine este in drept sa fie membru de partid, dar s-o faca in afara serviciului. Politia nu lucreaza pentru un partid sau altul. Majoritatea politistilor au inteles deja ca tot ei vor suferi, de vor indeplini comenzile cuiva din afara. Si Gradinaru de la Orhei mi-a spus: „Eu am indeplinit ordine si tot eu patimesc, de ce nu patimesc cei care le-au dat?”. La fel se intreaba si politisti cercetati pentru evenimentele din 7 aprilie – de ce numai noi, dar nu si adevaratii responsabili, care au initiat crimele?

– Inseamna ca ar trebui sa ne asteptam sa-i vedem pe Papuc si pe Voronin la puscarie?

– Cum sa-i vedeti arestati, daca nu le sunt intentate dosare penale? Cunoasteti care a fost pana acum atitudinea procuraturii si a MAI fata de alte partide, fata de drepturile omului. Procurorul general si viceministrul Zubic au facut conferinta de presa despre un presupus killer bun. Dar unde e killerul acela si ce inseamna ca el este bun? Asa ceva nu intra in logica unui om normal. Alt caz: faptul ca doi baieti s-au urcat pe Presedintie si au arborat nestingherit drapelele ne arata ca aceasta le-a fost permis de persoane cu functii de raspundere. Oricum, avem nevoie de o urmarire penala obiectiva.

– Va multumim pentru interviu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *