Ultima oră

Victor Osipov: „UE şi SUA ar putea să obţină statutul de mediatori”

Victor Osipov a prezentat astăzi rezultatele consultărilor în format 5+2 ce s-au desfăşurat la Viena. Discuţiile s-au axat pe rezolvarea punctelor conflictuale care au fost stabilite de Chişinău şi Tiraspol înainte de reuniunea din Austria. Vicepremierul a declarat că majoritatea lor vor dispărea de pe agendă în momentul în care vor fi rezolvate unele probleme economice ale regiunii. Potrivit lui, lucrul acesta va fi posibil când va fi aplicat noul mecanism de export pe cale ferată. El a spus că, în acest caz, integritatea vamală a Republicii Moldova nu va fi violată, noul mecanism schimbând doar coridoarele de export pentru agenţii economici din autoproclamata republică nistreană. Osipov a precizat că de exportul pe cale ferată vor putea beneficia doar întreprinderile care produc marfă originală destinată pieţelor străine, iar controlul vamal va fi exercitat de funcţionarii CFM, pe când Misiunea EUBAM va monitoriza această activitate.

În cadrul discuţiilor de la Viena partea transnistreană a solicitat eliminarea interdicţiei UE privind acordarea vizelor unor reprezentanţi ai autorităţilor, precum şi dreptul de a aduce preparate radioactive la Spitalul Oncologic de la Tiraspol.

În altă ordine de idei, Victor Osipov a spus că s-a reuşit convingerea părţii transnistrene de a nu construi un post vamal stabil la punctul de trecere din satul Doroţcaia. În final, el a salutat faptul că în luna octombrie se preconizează mai multe întrevederi ale grupurilor de experţi de la Chişinău şi Tiraspol pentru a discuta probleme din sectorul telecomunicaţiilor şi învăţământ, probleme care afectează nemijlocit viaţa locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ion Macovei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *