Carte

Victor Teleucă, un scriitor al viitorului

În cadrul inaugurării expoziţiei „Încercarea de a nu muri” au fost lansate volumele „Mollis Davia”, semnată de autor, şi „În oglinzile lui Victor Teleucă”, scrisă de Theodor Codreanu. Evenimentul marchează şi prezentarea expoziţiei-portret cu genericul „Victor Teleucă” a plasticianului Ion Daghi. La manifestare au participat scriitori, istorici, jurnalişti şi numeroase personalităţi notorii ale vieţii culturale.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a relevat importanţa acestor două cărţi, apreciindu-le utilitatea. În paralel, el a apreciat şi o altă valoroasă lucrare a scriitorului Victor Teleucă. „Unul dintre cele mai importante evenimente a fost, după părerea mea, apariţia în 2003 a poemului dramatic „Decebal”. Întâmplarea a făcut ca acest cutremurător poem să fie pus pe muzică, datorită colaborării cu maestrul Tudor Zgureanu”, a menţionat el.

Scriitorul Spiridon Vangheli a vorbit despre prietenia sa cu regretatul autor, ilustrând câteva crâmpeie din amintirile ce-l leagă şi referindu-se în acelaşi timp la bogăţia literară pe care acesta a lăsat-o. „Victor Teleucă a creat cele mai trainice monumente ale poeziei noastre, care încă n-au fost descoperite. O bună parte dintre cărţile sale sunt ale viitorului, fiindcă tocmai ele reprezintă o adevărată renaştere naţională”, a remarcat Vangheli. La fel ca şi colegul său, Dumitru Matcovschi a făcut referire la conţinutul lucrării din care a recitat şi câteva versuri.

Victor Teleucă este poet, eseist, traducător şi publicist. Principalele sale volume de poezii sunt: „La ruptul apelor” – 1960, „Nelinişti” – 1963, „Din patru vânturi” – 1964, „Insula cerbilor” – 1966, „Îmblânzirea focului” – 1971, „Momentul inimii” – 1975, „Încercarea de a nu muri” – 1980, „Întoarcerea dramaticului Eu” – 1983, „Scrieri alese”, vol. I-II – 1985 şi „Ciclul Italian sau criza de timp” – 1987.

Victor Teleucă a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, a fost redactor la gazeta „Ţăranul sovietic”, Televiziunea moldovenească, revista „Nistru”, consultant la Uniunea Scriitorilor, redactor-şef la săptămânalele „Cultura” şi „Literatura şi Arta”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *