Actualitate

VIDEO /// SUA au publicat un video care ar arăta cum militari iranieni recuperează o mină dintr-un petrolier atacat ieri în Golful Oman

Video-ul neclar, în alb şi negru, arată o mică barcă militară în apropierea petrolierului japonez Kokuka Courageous şi cineva care recuperează un obiect din coca petrolierului. Mica ambarcaţiune se îndepărtează apoi de navă. Un oficial american a declarat pentru CNN că filmarea a fost făcută de către un avion militar american care trecea pe deasupra şi înregistra.

Oficialii americani au spus că barca era o patrulă a Gardei Revoluţionare Iraniene, care s-a apropiat de petrolier după atacul de joi şi obiectul recuperat era o mină ataşabilă neexplodată.

Atacurile de joi au aprins din nou tensiunile între SUA şi Iran, statele fiind într-o confruntare aparent fără ieşire, cu Washingtonul care a impus sancţiuni dure Teheranului, în încercarea de a forţa renegocierea acordului nuclear cu Iranul din 2015.

De asemenea, incidentele sporesc îngrijorarea cu privire la traseul petrolierelor prin Strâmtoarea Ormuz. Aproximativ o treime dintre ele trec pe aici, principalul punct de transport de petrol din lume, care leagă Golful Persic de Marea Oman, unde au avut loc atacurile de joi. Majoritatea exporturilor de ţiţei brut din Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite (EAU), Kuwait sau Irak tranzitează pe aici. Aceasta este totodată principala cale de transport a gazelor naturale lichefiate exportate de Qatar.

Operatorul petrolierului a sugerat că vasul a fost lovit de o rachetă. Echipajul a văzut „obiecte care zburau“ chiar înainte de atac, potrivit Yutaka Katada, preşedintele companiei-mamă Kokuka Sangyo din Tokio. Echipajul vasului a observat o navă iraniană în apropiere, a adăugat el, dar nu a spus dacă aceasta era prin preajmă înainte sau după atac.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a spus că SUA consideră că exploziile de la cele două petroliere au fost cauzate de Armata iraniană şi că acestea au fost suficient de sofisticate cât să nu poată fi duse la îndeplinire de către un intermediar. Pompeo nu a prezentat dovezi care să-i susţină afirmaţiile.

Teheranul a negat că ar fi implicat în acest incident.

„Războiul economic şi terorismul SUA îndreptat împotriva poporului iranian, precum şi prezenţa masivă a forţelor sale militare în regiune au fost şi continuă să fie sursele principale de instabilitate şi lipsă de securitate din regiunea Golfului Persic şi cea mai mare ameninţare la adresa păcii şi securităţii“, se arată într-un comunicat oficial al Iranului.

adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *