Timpul.md

Moldova 23 Iunie 2020 | 13:47

VIDEO// Denis Roșca, doctorand în economie, co-fondator PACE: Japonia, Singapore și Elveția nu au petrol, dar au reușit. R. Moldova tot poate fi o țară dezvoltată!

Denis Roșca, doctorand în economie cu specializare în industrializare, care s-a alăturat inițiativei de fondare a formațiunii „Partidul Acasă Construim Europa” (PACE) condusă de Gheorghe Cavcaliuc, are propria viziune privind dezvoltarea economiei R. Moldova.

Roșca a studiat peste 70 de programe de industrializare, care pot fi adaptive la nivel local. Denis Roșca afirmă că, Moldova trece printr-o criză economică profundă, dar pentru a înțelege mai bine situația el a asociat Moldova cu o localitate de 3 000 de persoane. În baza acestui studiu, economistul explică exact cum funcționează R. Moldova. Mai exact, din 3 000 persoane, anual pleacă definitiv din țară circa 40 de persoane, iar în ultimii ani – circa 1 000 de persoane au plecat la muncă în afara țării. În același timp, natalitatea scade.

 


„Totodată, bugetul anual al localității este de circa 3 milioane de dolari, de asemenea circa 1,5 milioane dolari sunt remitențe, suplimentar mai sunt luate credite și granturi, dar localitatea continue să fie săracă. E timpul să se renunțe la stereotipuri de genul – Republica Moldova nu are petrol și din aceste motive nu se poate dezvolta. Nici Japonia, Singapore, Elveția sau Israel nu au petrol, dar se dezvoltă. Deci problema nu este în resursele naturale”, afirmă el.

În studiile sale, Denis Roşca se ghidează după principiul primului preşedinte al Israelului, David Ben Gurion, care spunea "În cazul în care un expert vă spune că ceva este imposibil de făcut, atunci schimbați expertul".

În consecință, Roșca a elaborat mai multe propuneri care au menirea de a redresa viața cetățenilor R. Moldova, printre care: implementarea a minim 50 programe economice, industrializarea Republicii Moldova, crearea mediului concurențial în toate ramurile, subvenționarea masivă a tuturor afacerilor, aducerea a 1 000 000 de turiști anual în termen de 10 ani, dezvoltarea ramurilor cu marjă ridicată de profit, elaborarea Programelor pentru ca diaspora să dorească revenirea acasă, eficientizarea cheltuielilor administrative.

„Scopul nostru este ca după 4 ani de guvernare R. Moldova să nu mai fie cea mai săracă țară din Europa, căci avem toți factorii pentru a reuși”, a conchis el.

Denis Roșca este autor al cărților „Etapele industrializării” (Stages of industrialization), „Cartea de Aur a Basarabiei și R. Moldova”, care descoperă compatrioții noștri, care sunt persoane notorii pe întreg globul pământesc. El este câștigătorul Concursului European de cercetători Science Slam Moldova 2016, dar și prima persoană din Moldova care a propus optimizarea satelor după principiul de Bruxellizare.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus