Timpul.md

Actualitate 18 Februarie 2019 | 11:45

VIDEO / Omul de afaceri american arestat în Rusia va rămâne în spatele gratiilor până în aprilie. Acuzații de "fraudă la scară mare"

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul companiilor de cablu și internet.

Un om de afaceri american va sta la închisoare în Rusia încă 2 luni, după ce fusese arestat joi. Michael Calvey, fondator al firmei Baring Vostok, specializată în plasamente în firme nelistate, va fi ținut în captivitate cel puțin până pe 13 aprilie, fiind acuzat că a deturnat suma de 2,5 miliarde ruble (37,73 milioane dolari), transmite Reuters.
Decizia de prelungire a mandatului de arestare a fost dată de o curte din Moscova după ce judecătorul a audiat procurorii și pe Calvey însuși, care neagă acuzațiile. Un reprezentant al Ambasadei SUA a participat la ședința de judecată. Judecătorul și-a motivat hotărârea spunând că acuzațiile sunt destuil de serioase astfel încât Calvey să încerce să fugă. Baring Vostock are, potrivit propriului portal, plasamente de 3,7 miliarde dolari în companii rusești, de la servicii de video online, comanii de cablu și internet.

De asemenea, Baring Vostok a fost investitor în Yandex, acum cel mai mare motor de căutare din Rusia, la începuturile dezvoltării sale. Sșa-numitul „Google al Rusiei” are în prezent o capitalizare de piață de 10,3 miliarde dolari.

Procurorii îl acuză pe Calvey că a deturnat bani, convingând o bancă rusească să accepte cumpărarea unei participații într-o terță firmă înregistrată în Luxemburg la un preț inflamat. Presupusa schemă financiară s-ar fi derulat în 2017 și a implicat Vostocinâi Bank, instituție de credit unde Baring Vostok deține pachetul de control.

Acuzatul neagă evaluările respectivelor active, așa cum au fost incluse în ancheta procurorilor, și spune că este gata pentru a coopera în derularea anchetei. „Nu am să fug”, a declarat acesta în fața curții, solicitând eliberarea din arestul preventiv. Judecătorul dle-a cerut acuzatorilor să aducă și un docuemnt de la banca centrală a Rusiei care să susțină estimarea lor că frauda s-ar ridica la 2,5 miliarde ruble.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus