Lumea

VIDEO: Cum va căuta NASA apă pe Lună, pentru a găsi locul ideal unde să instaleze prima bază cu echipaj uman

NASA a trimis patru vehicule robotice pe Marte, iar al cincilea va fi lansat în iulie, dar acum a venit și rândul Lunii, pentru care interesul este crescut. Pe Lună ar trebui să ajungă din nou și oameni, după jumătate de secol de pauză, în cadrul misiunii Artemis. Termenul pentru revenirea unei echipaj uman este 2024, dar mulți cred că este prea optimist.

Până atunci însă, terenul va fi pregătit de o companie privată din Pittsburgh, Astrobotic, companie înființată acum 13 ani și care a primit acum de la NASA un contract de 199,5 milioane dolari pentru care va trebui să construiască și să testeze naveta care va transporta roverul VIPER al NASA către suprafața Lunii. Se continuă trendul deschis cu SpaceX, prin care NASA apelează tot mai mult la companiile private,

Roverul VIPER va fi lansat în spațiu cu ajutorul unei rachete, iar Astrobotic va construi naveta care va duce VIPER în ultima etapă a călătoriei sale de 384.000 de km. Modulul lunar Griffin va transporta robotul de 450 kg de pe orbită, până la o mult-sperată aterizare lină în zona Polului sud Lunar. Misiunea roverului pe lună ar trebui să dureze 100 de zile și acesta ar trebui să parcurgă câțiva km.

 

În regiunile polare ale Lunii se găsește apa înghețată, iar termperaturile sunt extrem de mici, și de -200 de grade Celsius, gheața fiind ascunsă de lumina Soarele în umbra craterelor.

Nu se știe mai nimic despre natura acestei ape polare: Este la suiprafață, puternic înghețată? Este apă în stare pură sau doar încorporată în minerale?

VIPER va explora o parte dintre aceste cratere și va fi pentru prima oară când un vehicul creat de om va ajunge la acea apă înghețată, va face foraje și va analiza compoziția chimică a gheții. VIPER va determina dacă apa este potabilă și dacă va putea fi folosită de viitorii locuitori ai bazei Lunare pentru a-și produce oxigenul necesar vieții sau pentru a produce combustibilul necesar explorării unor lumi mai îndepărtate, precum planeta Marte. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *