Timpul.md

Actualitate 18 Septembrie 2019 | 11:18

Viitorul Parteneriatului Estic DISCUTAT la Chișinău

Prioritățile și obiectivele Parteneriatului Estic (PaE) post-2020 dar și realizările principale în cei 10 ani de la lansarea inițiativei au fost abordate ieri, în cadrul unei discuții publice la care a luat parte secretarul de stat Tatiana Molcean alături de reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, societății civile și partenerilor de dezvoltare.

În cadrul discuțiilor, secretarul de stat Tatiana Molcean a invitat participanții să vină cu propuneri și inițiative ce ar putea fi promovate drept obiective de cooperare pe termen mediu și lung în cadrul PaE. Astfel, a fost încurajată identificarea opțiunilor de dezvoltare a cooperării în sfera securității și consolidării rezilienței instituțiilor și a căilor de lărgire a gamei produselor exportate pe piața europeană.

În domeniul contactelor interumane una din prioritățile Republicii Moldova urmează să fie sporirea participării studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor în cadrul programelor precum Erasmus+ și Orizont 2020.

De asemenea, Tatiana Molcean a subliniat importanța componentei ce ține de protejarea mediului înconjurător în cadrul politicilor publice și cooperării în cadrul PaE, menționând totodată că ideile formulate în cadrul evenimentului vor fi promovate în contextul pregătirilor pentru următorul Summit al Parteneriatului Estic care se va desfășura în primăvara anului 2020.

Evenimentul a fost organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova în colaborare cu MAE IE și Platforma Națională a Forumului Societății Civile a PaE, la care au luat parte director general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Christian Danielsson, ministrul al justiției Olesea Stamate dar și alți oficiali.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus