Timpul.md

Actualitate 4 Ianuarie 2021 | 09:20

Viktor Orban despre vaccinul rusesc: „Nu există (cantităţi) suficiente şi nu vor exista probabil suficiente în viitor date fiind capacităţile de producţie limitate”

 Ungaria are puţine şanse să recurgă la vaccinul rusesc Sputnik V având în vedere capacităţile limitate de producere a acestuia, a declarat duminică prim-ministrul Viktor Orban, într-un interviu în care a criticat abordarea Uniunii Europene în privinţa achiziţionării de vaccinuri, transmite AFP, conform agerpres.ro.

'Ştim că vaccinul rusesc este bun, dar nu există (cantităţi) suficiente şi nu vor exista probabil suficiente în viitor date fiind capacităţile de producţie limitate', a afirmat Orban la postul public de radio.

Comparativ cu Sputnik V, ' (vaccinul) chinezesc este mai promiţător, se pare că va fi disponibil mai devreme în cantitate mai mare', a adăugat el.

'La modul ideal, veţi putea să alegeţi dacă doriţi să fiţi vaccinaţi cu un vaccin occidental sau un vaccin chinezesc', a mai spus premierul ungar.

În noiembrie, Ungaria s-a lăudat că este prima ţară europeană care a primit eşantioane de testare a vaccinului Sputnik V.

Comisia Europeană a transmis atunci un avertisment Budapestei, reamintind că 'un vaccin nu va putea obţine o autorizare de comercializare decât după un studiu aprofundat' al Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA).

Experţi occidentali şi ruşi au exprimat îngrijorări în privinţa vaccinului Sputnik V, dezvoltat cu sprijinul aparatului de stat şi omologat în Rusia în vară, înainte de testele clinice la scară mare.

În intervenţia de duminică, Viktor Orban a mai spus că nu este 'satisfăcut de ritmul' achiziţiei de vaccinuri de către Uniunea Europeană.

'Au existat fabricanţi ale căror produse au fost disponibile mai devreme în Canada, în Marea Britanie şi în Israel decât, de exemplu, în UE', a regretat el. 'Dar este treaba Bruxellesului, ei se ocupă. Noi ne ocupăm de reţeaua de contact cu estul, pentru că Bruxellesul nu o face', a adăugat Orban.

Aflat adesea în dezacord cu Bruxellesul care îl acuză că subminează valorile democratice, guvernul ungar a făcut încă o dată notă separată prin lansarea campaniei de vaccinare cu o zi mai devreme decât era prevăzut în ansamblul UE.

După ce au primit, la 26 decembrie, cel dintâi transport de vaccin Pfizer-BioNTech produs în Belgia, autorităţile ungare au început imediat administrarea acestuia. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus