Timpul.md

Actualitate 8 August 2021 | 08:56

Vin vremuri bune: Viceprim-ministrul Iurie Țurcan promite să-i scape pe moldoveni de actele pe hârtie și de cozi la ghișeu

 Viceprim-ministru pentru Digitalizare Iurie Țurcan, va coordona eforturile de digitalizare ale autorităților pentru a îmbunătăți interacțiunea între cetățeni și stat prin intermediul unor instrumente digitale moderne. Potrivit vice-premierului Țurcan, serviciile publice vor fi regândite și modernizate cu mai puține vizite la ghișeu și cu mai puține documente pe hârtie.

O guvernare modernă trebuie să utilizeze instrumente moderne de lucru”, scrie în programul de guvernare. „Vom asigura incluziunea digitală a autorităților locale prin crearea unei platforme digitale cu acces la resursele informaționale centralizate. Vom facilita accesul antreprenorilor din acest domeniu la serviciile și resursele digitale guvernamentale. Vom crea condiții juridice și tehnologice pentru stimularea comerțului electronic. Totodată vom consolida capacitatea noastră de defensivă cibernetică și de gestionare a altor provocări într-un context regional și global complicat”.

Iurie Țurcanu, cel care va acoperi acest domeniu, este expert în digitalizare, cu o experiență de 15 ani în domeniu. În prezent este Coordonator Digitalizare la Agenția de Guvernare Electronică unde activează din 2011, iar în perioada 2019 – 2020 a deținut funcția de director. Iurie Țurcanu este unul dintre dezvoltatorii principalelor platforme digitale guvernamentale precum MCloud, Msign, MPass, Mobile e-ID, MConnect.

În perioada 2000 – 2011 a fost șeful Direcției Analiză și Proiectare a Sistemelor Informaționale la Endava Group. Din 2005 este lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde predă cursurile de Ingineria Programării și Tehnici și Tehnologii de Guvernare Electronică. A oferit consultanță în domeniul digitalizării și e-guvernării unor structuri din Polonia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Uzbekistan, Zambia, Mozambic.

Iurie Țurcan deține diplomă de licență și masterat în domeniul Informaticii a Universității Tehnice a Moldovei.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus