Actualitate

Vine al doilea val de gripa pandemica

Conducerea raionului Straseni s-a vaccinat in public

Conducatorii raionului Straseni, lucratorii medicali si colaboratorii politiei s-au vaccinat public impotriva virusului gripal A(H1N1). Astfel, ei au dorit sa-i incurajeze pe strasenenii care pun la indoiala eficienta vaccinului si mai au teama de reactiile adverse. Reprezentantii administratiei din Straseni au urmat exemplul ministrului Sanatatii, Vladimir Hotineanu si al pretorului sectorului Centru din capitala, Vladimir Sarban, care s-au vaccinat chiar la inceputul campaniei. Toate persoanele vaccinate se simt bine si nu au dat semne de complicatii sau reactii adverse.

Nicolae Robu, presedintele raionului Straseni, ne-a spus ca a facut acest gest pentru a-i convinge pe oameni ca vaccinul nu este periculos. „Sunt medic si stiu care este eficienta vaccinurilor. Din pacate, oamenilor le este frica pentru ca s-au informat din surse neautorizate. Orice medicament, inainte de a fi scos pe piata, este testat in modul cel mai serios. Foarte multe boli provocate de virusi au disparut datorita vaccinurilor. Iata de ce ii indemn pe toti sa-si administreze vaccinul, mai ales in situatia in care epidemiologii considera ca pericolul gripei pandemice este unul iminent”, a declarat Nicolae Robu.

In R. Moldova, imunizarea populatiei impotriva gripei noi a inceput la 20 decembrie 2009. Primele 150 de mii de doze de vaccin au fost primite din Romania. La inceput, si romanii de peste Prut erau sceptici si rezervati in legatura cu eficienta vaccinului, insa in ultima saptamana la cabinetele de imunizare din Bucuresti si din alte orase din Romania s-au format cozi imense. In acest an, R. Moldova urmeaza sa primeasca alte 900 de mii de doze de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, dar nu este exclus ca Chisinaul sa renunte la o parte din lot deoarece, pana in prezent, doar 15 mii de moldoveni au acceptat sa fie vaccinati.

Specialistii sustin ca cel de-al doilea val al gripei pandemice, care se presupune ca va fi inregistrat in martie, va fi mult mai agresiv. Gripa pandemica a rapus viata a 35 de moldoveni. Ultimele doua victime sunt o tanara de 18 ani din Sangerei, care a murit la doar doua saptamani dupa ce a adus pe lume o fetita, si o femeie de 50 de ani din raionul Hancesti.
Ignorarea vaccinarii conduce spre acutizarea situatia epidemiologice, iar despre acest lucru ne vorbeste statistica: de la inceputul anului 2010, din cauza gripei noi, au decedat deja noua persoane.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *