Actualitate

Vine factura: Brexitul a costat Marea Britanie 170 mld. dolari

Premierul britanic Boris Johnson vrea să „deblocheze potenţialul Marii Britanii“, scrie Bloomberg.

Mai întâi, economia ţării trebuie să prindă din urmă restul lumii.

Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, costul economic al Brexitului a ajuns deja la 130 miliarde de lire sterline (170 mld de dolari), alte 70 miliarde de lire sterline urmând să fie adăugate până la sfârşitul acestui an.

Marea Britanie va părăsi cel mai probabil UE, după câteva amânări ale exitului, la sfârşitul acestei luni după victoria decisivă în alegeri a lui Johnson. Însă nesiguranţa apărută după referendumul din 2016 şi-a spus cuvântul. Investiţiile companiilor în special au stagnat, iar creşterea economică anualizată s-a înjumătăţit la 1% de la 2%.

Dan Hanson, economist la Bloomberg Economics, estimează că în total costul Brexitului va atinge 200 miliarde de lire sterline până la sfârşitul acestui an în condiţiile în care nesiguranţa va continua să inhibe companiile şi consumatorii.

Deşi acordul încheiat de Johnson la sfârşitul anului trecut cu Uniunea Europeană a eliminat pericolul iminent al unui divorţ fără acord, premierul britanic mai are de negociat noile acorduri comerciale. Astfel apare o nouă potenţială ameninţare la sfârşitul anului.

Guvernul rămâne optimist. Înaintea bugetului din martie, prima oportunitate majoră pentru noul guvern majoritar conservator de a-şi detalia planurile economice, ministrul britanic al finanţelor Sajid Javid a promis un „deceniu de reînnoire“. Reduceri de taxe şi îndatorare în creştere pentru investiţii sunt incluse pe agendă.

În pofida acestor promisiuni, terenul pierdut din anul 2016 nu va fi probabil recuperat, estimează Dan Hanson.

Deşi creşterea economică la nivel mondial s-a temperat în ultimii ani, analiza realizată de Bloomberg Economics relevă faptul că Marea Britanie tot a rămas în urmă.

După cum explică economistul Hanson, există o puternică corelaţie între Marea Britanie şi ţările G7. Însă evoluţiile acestora au fost diferite de la votul Marii Britanii pentru ieşirea din Uniunea Europeană, economia britanică fiind acum cu 3% mai mică decât ar fi fost în cazul menţinerii acestei relaţii.

„Privind dincolo de anul 2020, ne aşteptăm ca puseul de creştere din acest an să fie unul excepţional“, a declarat Hanson.

„În condiţiile în care Marea Britanie va stabili noua sa relaţie comercială cu UE şi se va confrunta cu problema productivităşii care i-a restrâns creşterea de la criza financiară, costul anual al Brexitului va continua probabil să crească“.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *