Actualitate

Vinul alb si rosu: verde spre Est

Miercuri, prim-ministrul Vlad Filat a avut o intrunire cu conducatorii intreprinderilor viti-vinicole. El a informat asistenta despre faptul ca problema reluarii exporturilor de vinuri moldovenesti pe piata rusa a fost discutata in cadrul intrevederii sale cu premierul Rusiei, Vladimir Putin.

Premierul moldovean a avut o convorbire telefonica cu Vladimir Putin la aceasta tema chiar si in seara zilei de ieri, la ora 18.00, cand intrunirea cu vinificatorii mai continua. Un grup de experti moldoveni au plecat la Moscova pentru a discuta despre eliminarea barierelor aplicate exportului de vinuri moldovenesti, iar astazi va pleca spre capitala Rusiei si ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc.

Chisinaul preia initiativa pentru a rupe blocada instituita pe timpul guvernarii comuniste, or, dupa cum spunea premierul in cadrul emisiunii „In PROfunzime” de la PRO TV Chisinau, „aceste bariere au fost „sfatuite” de unele persoane de la Chisinau, ca sa poata, astfel, controla fluxurile de produse exportate. Aici e greu sa controlezi toate intreprinderile, asa ca s-a decis sa se controleze intrarea pe piata rusa. Insa, vom clarifica si aceasta situatie”.

Seful Cabinetului de ministri i-a chemat pe vinificatori la o discutie sincera despre problemele existente in domeniu. La acestea s-a referit mai intai ministrul Agriculturii. El a spus ca actuala guvernare a facut mult pentru liberalizarea exportului de vinuri pe piata ruseasca, inclusiv a vinului in vrac. Totodata, a fost eliminata marca comerciala. Ministrul a constatat ca intreprinderile viti-vinicole se confrunta cu mari probleme si, inainte de toate, de ordin financiar.

La moment, ele au contractate credite in valoare de 1 mlrd. 300 mln. lei pe care nu le pot rambursa. In acelasi timp, alte 90 de milioane de lei le datoreaza producatorilor de struguri pentru materia prima achizitionata. De asemenea, el a accentuat ca, din cauza blocarii exportului, actualmente sunt stocate 22 mln. decalitri de vin, iar la 1 ianuarie 2010 vor fi 30 mln. El s-a pronuntat pentru recreditarea intreprinderilor viti-vinicole, in conditii mai avantajoase. „Urmatorii pasi pe care trebuie sa-i facem tin de promovarea consumului sanatos de vin aici, in republica, si de majorarea accizelor pentru bauturile alcoolice tari”, a mai spus ministrul Cosarciuc.

In cadrul dezbaterilor, mai multi conducatori de intreprinderi s-au referit la barierele interne din activitatea lor. Ele tin de politica fiscala impovaratoare, de numeroasele controale din partea organelor abilitate, de certificarea productiei, care dureaza mai bine de zece zile. S-a vorbit, bineinteles, si de calitatea vinurilor, care lasa de dorit. In context, Ion Vartosu, directorul general al SA „Dionisos Mereni”, a spus ca „problema nu e in calitate, ci in costuri. Materia prima de care avem nevoie o procuram la costuri europene, dar vinul il vindem la preturi sub nivelul de cost”.

„Daca rusii vor vin de calitate, trebuie sa ne plateasca preturi de calitate”, a fost de parere Ion Vartosu. La randul sau, Eugen Paslaru, directorul general al Casei de vinuri „Salcuta”, a spus ca, din cauza barierelor care au existat, intreprinderile au pierdut, din 2006 incoace, toate fondurile circulante. „Unde s-au dus cele 100 de milioane de lei taxate pentru marca de stat?”, l-a intrebat el pe prim-ministru. La care Vlad Filat a raspuns transant: „La o tipografie – nu vreau sa-i fac publicitate -, a cuscrului tovarasului…”. Adica, al lui Voronin.

In final, seful Cabinetului de ministri le-a multumit vinificatorilor pentru discutia sincera, asigurandu-i ca actualul guvern va face totul pentru sustinerea ramurii viti-vinicole si ca el personal se va angaja plenar pe aceasta directie. Drept dovada, el a amintit faptul ca in 2010, vinificatorii vor beneficia de un credit in valoare de 20 mln. USD de la Baca Mondiala. La randul lor, conducatorii intreprinderilor viti-vinicole au ramas satisfacuti de aceasta intrunire, mai cu seama pentru faptul ca prim-ministrul le-a spus ca, de azi incolo, „s-a terminat cu luatul licentelor si sperieturile”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *