Afaceri

Viticultori care nu si-au ridicat salariile de trei ani

Mai multi locuitori din satul Purcari, raionul Stefan-Voda, au semnat si au trimis o scrisoare pe adresa ziarului TIMPUL in care ne roaga sa-i ajutam ca sa-si obtina salariile restante de la SA „Vinaria Rascaieti”. Ei spun ca firma le datoreaza circa 150 de mii de lei. Oamenii umbla disperati pe drumuri si sunt nedumeriti de ce nici chiar judecata nu poate sa-i ajute.

Semnatarii plangerii (52 de persoane) ne-au relatat ca, in anii 2007-2008, au lucrat in brigada de viticultori de la SA „Vinaria Rascaieti” din satul cu acelasi nume, dar pana in prezent nu le-a fost achitat salariul. Fostul sef al societatii pe actiuni, Stepan Costandachi, le-a tot promis ca se va rasplati cu ei, dar a plecat din functie fara a se tine de cuvant. In octombrie 2008, satenii s-au adresat dupa ajutor in instantele de judecata si au obtinut castig de cauza. Dupa ce a fost schimbat seful intreprinderii, oamenii au mai apelat o data la judecata si, iarasi, au castigat.

Intre timp, intreprinderea a fost declarata falimentara, iar administrator al societatii pe actiuni aflata in insolvabilitate a fost numit Vladimir Busuioc. Solicitat de TIMPUL, noul administrator a spus ca el doreste sa le dea oamenilor salariile, doar ca nu are de unde. „Sunt datorii istorice. Intreprinderea e insolvabila. Anul acesta am platit un milion angajatilor, pentru salariile curente. Am achitat creditul la banca. Voi da si datoriile la salarii, doar ca peste… trei ani si daca in aceasta perioada reusesc sa scot firma din insolvabilitate. In caz contrar, procesul va fi prelungit pentru inca doi ani. Ei nu mai au rabdare, doresc sa le achit datoriile acum. Si eu lucrez fara salariu de mai mult de jumatate de an. Din cauza politicii promovate de fosta guvernare comunista, nu pot vinde vinul”, ne-a marturisit Vladimir Busuioc.

Administratorul sustine ca, inainte de venirea lui la firma, s-au facut delapidari de fonduri. „Am sesizat Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei ca sa se faca investigatii, caci un magazin a fost privatizat ilegal, au fost vandute cateva cisterne de inox si aceasta nu e totul”, a mentionat Busuioc.
TIMPUL i-a informat despre problema de la „Vinaria Rascaieti” si pe specialistii de la Ministrul Agriculturii, care au promis ca vor studia cazul si vor incerca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea lui.

In prezent, in stare de insolvabilitate se afla mai multe intreprinderi vinicole, din cauza ca pe parcursul ultimilor trei ani au fost create o serie de premise nefavorabile atat pentru viticultori, cat si pentru vinificatori. Intreprinderile vinicole au in stocuri 20 mln. decalitri (200 mln. litri) de vin fabricat in anii 2008-2009. Datoriile acestor intreprinderi fata de furnizorii de struguri pentru anii precedenti constituie 90-95 mln. lei.

Abia odata cu venirea noii guvernari, care a eliminat barierele artificiale din calea exportului de vinuri si struguri si care a obtinut redeschiderea pietei Federatiei Ruse pentru vinurile moldovenesti, situatia are sanse sa se redreseze, iar oamenii vor putea sa-si primeasca banii pentru munca depusa.
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *