Cultură

Vivat, profesore!

Istoricul Nicolae Enciu a intrat in cohorta varstei semicentenare. De la inaltimea acesteia, cei mai juni il privesc ca pe un munte, iar cei mai rasariti in ani il admira ca pe un maestru. Noi am zice ca omagiatul e la varsta florilor, care ii permite sa ramana fidel misiunii sale – aceea de a cauta si de a promova in continuare adevarul istoric.

Nicolae Enciu s-a nascut pe 15 martie 1960 la Caslita-Prut, judetul Cahul. Pe cand eram director al Teatrului National „V. Alecsandri” din Balti trecusem cu o trupa actoriceasca prin acest sat minunat si-l zarisem tot atat de modest in mijlocul unei droaie de copii-spectatori. Mi s-a intiparit in memorie acea fata curioasa de copil, despre care nu banuiam ca va ajunge om mare in viitor – savant, doctor habilitat in stiinte istorice, autor de studii monografice si manuale scolare, participant la foruri stiintifice nationale si internationale, publicist, membru al colegiilor de redactie al revistelor de la Bucuresti si Chisinau. Si, nu in ultimul rand, cetatean adevarat.

Studiaza la Facultatea de Istorie a Universitatii de Stat din Chisinau (astazi USM). Apoi, devine colaborator stiintific superior la Institutul de Istorie al Academiei de Stiinte din Moldova. Intr-un moment inspirat, isi incepe cariera de profesor universitar la Universitatea de Stat „A. Russo” din Balti, unde desfasoara o activitate didactico-stiintifica productiva. Din initiativa Domniei Sale, catedra pe care o conduce cu daruire editeaza un „Anuar” stiintific. In paginile revistei apar articole despre istoria municipiului Balti, specialisti de referinta publica diferite materiale documentare. In 1995 devine laureat al Premiului Academiei de Stiinte din Moldova.

Cu ocazia frumoasei aniversari, ii dorim domnului profesor universitar Nicolae Enciu succese remarcabile in munca, dragoste si sustinere in familie, stima si respect din partea colegilor si a tuturor celor care il cunosc, realizarea tuturor proiectelor pe care le are in prezent pe masa de scris. La multi ani! Vivat, profesore!

Dr. Teo-Teodor Marsalcovschi,
pentru TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *