Actualitate

Viza de aur

Numarul moldovenilor care vor sa viziteze Romania a scazut dramatic dupa ce Consulatul roman de la Chisinau cere tuturor solicitantilor de viza romaneasca sa prezinte dovada ca detin un cont bancar cu minimum 500 de euro. Noua prevedere a provocat mania – dar si deceptia – a mii de moldoveni care vor sa-si viziteze rudele de peste Prut. In timp ce ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, spune ca informatia este „total falsa”, Consulatul continua sa ceara dovada detinerii contului. Oamenii insa se plang ca nu au de unde sa ia peste noapte acesti bani, cand salariile lor abia de ajung la 150 de euro, iar pensiile sunt sub 50 de euro…

Valentina Tighineanu, in varsta de 61 de ani, are o fiica stabilita la Iasi. Timp de doi ani femeia a obtinut viza prezentand doar o invitatie autentificata la notar, prin care fiica se angaja sa acopere toate cheltuielile pe durata aflarii ei in Romania. Femeia este foarte mandra de fata ei, care a invatat medicina in capitala Moldovei istorice si a devenit un medic-psihiatru cunoscut la Iasi. Marti a fost la Consulatul de la Chisinau sa-si prelungeasca viza anuala, dar s-a intors acasa plangand. Ne povesteste ca nu stie de unde sa ia atata banet. „Sa admitem ca imprumut de la cineva ca sa-mi fac cont in banca. Dar nu sunt sigura ca peste cateva zile ii voi putea scoate pentru a-i intoarce. Stim ca bancile au anumite probleme acum pe timp de criza”, spune femeia. „In anii ’70 am fost exmatriculata de la universitate din cauza convingerilor mele. De aceea m-am bucurat foarte mult cand fiica a decis sa ramana acolo, in felul acesta visul meu din tinerete, de a fi mai aproape de ?ara, se implinea”, zice Valentina Tighineanu. Femeia mai spune ca nu intelege de ce ministrul roman declara una, iar situatia de la Consulat e cu totul alta.

Si Andrei Bass, din Chisinau, trece prin probleme similare. Ca si Valentina, el este pensionar, cu tocmai 570 lei (aproximativ 37 euro pe luna). Are rude apropiate in Canada, unde trebuie sa mearga in scurt timp in vizita. Si-a facut programare la Ambasada Canadei la Bucuresti, dar nu poate merge, intrucat ii trebuie viza pentru a intra in Romania. „Am invitatie pentru interviu, dar nu am de unde sa iau banii astia. Nu inteleg de ce a mai iesit Diaconescu cu dezmintirea, spune el revoltat. Nu stiu ce sa fac acum. Asteptam sa se intample ceva…”. Ca Andrei Bass si Valentina Tighineanu sunt, zilnic, sute de persoane in fata Consulatului roman la Chisinau…

Totodata, se pare ca moldovenii au renuntat definitiv sa mai mearga in Romania pentru turism. Nicolae Platon, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din RM, este la fel de revoltat ca si basarabenii care vor sa-si viziteze rudele de peste Prut. A incercat in fel si chip sa vorbeasca cu functionarii consulari, dar fara rezultat. „Pentru ca doi maturi sa aleaga Romania ca destinatie trebuie sa aiba pe cont 1000 de euro, in plus, trebuie sa plateasca pachetul turistic. Nu vad care e logica. Romania a devenit foarte costisitoare”, a mentionat Platon. Totodata, el zice ca argumentele precum ca Romania aplica aceste prevederi intrucat se pregateste sa adere la Spatiul Schengen nu sunt argumentate. „Si Bulgaria se pregateste sa adere la Schengen, dar Consulatul ei nu cere asemenea sume. Asa cum Consulatul bulgar nu cere prezenta persoanei pentru care solicitam viza”, a mai spus Platon.

Mentionam ca, in mare parte, moldovenii sunt turisti in Romania pe cont propriu. Ei obtin vize cu intrari multiple si nu apar in datele statistice ca turisti. Conform unor date, anual viziteaza Romania in jur de 1,5 mln. basarabeni, inclusiv elevi si studenti. Contactat de noi, Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE de la Bucuresti, a spus ca obligativitatea prezentarii documentelor care atesta existenta mijloacelor financiare atat la solicitarea vizei, cat si la intrarea in Romania, este in vigoare de acum un an, dar a inceput sa fie aplicata abia acum. „Subliniem ca este vorba de aplicarea normelor europene in vigoare, ca orice alt stat membru al UE”, a adaugat el. Totodata, MAE precizeaza ca unei persoane care are viza aplicata in pasaport, dar care la frontiera nu poate face dovada existentei mijloacelor de intretinere mentionate, politia de frontiera ii poate refuza intrarea in tara. Serbanescu insa nu a spus niciun cuvant despre declaratiile anterioare ale ministrului.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *