Timpul.md

Actualitate 13 Iulie 2013 | 16:16

Vizita unei delegații economice din R. Moldova în județul Prahova

Principalul scop al vizitei: preluarea experienței prahovene în domeniul parcurilor industriale, care s-a dovedit a fi o afacere de succes în R. Moldova

În cadrul excelentelor relații de colaborare și prietenie stabilite între județul Prahova si oficialități din Republica Moldova - continuare firească a vizitei din vara anului trecut – în perioada 11-13 iulie a.c., o importantă delegație moldovenească, condusă de viceprim-ministrul Valeriu Lazar, este din nou oaspetele Prahovei, cel mai dezvoltat județ din punct de vedere economic din România. Domnia sa este însoțit de: Dumitru Godoroja – viceministru al Economiei, Gheorghe Cucu – președintele Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova – Vladimir Didilica – vicepreședinte al CCI R. Moldova, Maxim Colța – președintele raionului Cimișlia, Gheorghe Răileanu – primarul orașului Cimișlia, capitala Regiunii de Dezvoltare ”Moldova Sud”.

Scopul prezentei vizite este intensificarea cunoașterii reciproce, identificarea unor modalități concrete de creștere a schimburilor comerciale și de dezvoltare de proiecte comune, precum și realizarea unui schimb de experiență între specialiștii prahoveni și moldoveni în probleme legate de organizarea și funcționarea parcurilor industriale, Prahova având o remarcabilă experiență în acest domeniu.

Programul vizitei delegației moldovenești în România a debutat, mai întâi, cu o întâlnire a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr cu ministrul român al Economiei, Varujan Vosganian, la care au mai participat Tudor Copaci, viceministru al Economiei (responsabil pe partea energetică) şi Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti. Discuţiile purtate au vizat, în principal, stabilirea agendei sesiunii Comisiei Mixte de la Chişinău, programată pentru începutul lunii octombrie a acestui an.

Agenda vizitei in județul Prahova a distinșilor oaspeți moldoveni este una deosebit de bogată și cuprinde o serie de întâlniri de lucru, vizite la obiective economice - parcuri industriale și fabrici, o conferință de presă și vizitarea câtorva obiective turistice și culturale reprezentative.

La întâlnirea de lucru, desfășurată la sediul Palatului Administrativ din Ploiești, membrii delegației moldovenești s-au întâlnit cu reprezentanții administrației publice județene și locale: Mircea Cosma – președintele Consiliului Județean Prahova, Marius Sersea - prefectul județului Prahova, Rodica Paraschiv, subprefectul județului, Raul Petrescu - viceprimarul municipiului Ploiești, Radu Oprea, senator ploieștean în Parlamentul României. La întâlnire au participat și Aurelian Gogulescu – președintele CCI Prahova și Iurie Reniţă - ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.

Discuțiile purtate au pornit de la scopul principal al acestei vizite: schimbul de experiență în problematica parcurilor industriale, în sensul preluării, de către specialiștii moldoveni, a bunelor practici rezultate din experiența de succes, în acest domeniu, a oficialităților prahovene. Ing. Mircea Cosma a evidențiat câteva exemple de dezvoltare locală axate pe activitatea parcurilor industriale, care valorifică potențialul economic al zonei, respectiv zona comunei Ciorani - unde se dezvoltă un parc industrial agroalimentar, la Plopeni - pe platforma fostei uzine de armament, la Crangu lui Bot, aflat în imediata apropiere a Ploieștiului, unde s-a dezvoltat cel mai mare parc industrial din România, precum și la Valenii de Munte.

Vicepremierul Valeriu Lazăr s-a referit la Legea Parcurilor Industriale din Republica Moldova, inspirată din prevederile Legii Parcurilor Industriale din România și a accentuat prioritatea dezvoltării acestor parcuri industriale în RM, în vederea atragerii de investiții străine, având ca scop final, primordial, crearea de noi locuri de muncă și, simultan, stoparea fenomenului de migrație a forței de muncă din Republica Moldova, domnia sa fiind și președinte al Consiliului de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova.

La rândul său, Dumitru Godoroja - viceministru al Economiei Republicii Moldova, s-a referit la parcul industrial de la Cimișlia, realizat ca o investiție de tip green-field, parc care, în luna septembrie a.c., va beneficia de un foarte important eveniment de promovare, la care va participa și o delegație de oameni de afaceri, potențiali investitori din județul Prahova. Capitalul de forță de muncă din Cimișlia fiind foarte important, se va lua decizia strategică pentru dezvoltarea acestei zone și a parcului respectiv, Cimișlia urmând a fi declarat pol de creștere. Alte două parcuri industriale în dezvoltare, cu excelente perspective de a atrage investiții străine, sunt cele din Bălți și de lângâ Chișinău, unde există și o zonă liberă.

La conferința de presă, la care a participat delegația moldovenească, alături de reprezentanți ai administrației județene și municipale, președintele C.C.I.Prahova, dar și ambasadorul Republicii Moldova, viceprim-ministru Valeriu Lazăr a informat presa locală despre discuția avută, la Bucuresti, cu ministrul român al Economiei, cu referire la colaborarea româno-moldovenească în domeniul energiei. Legat de programul vizitei în județul Prahova, domnia sa a menționat scopul principal al vizitei, care constă într-un util și fertil schimb de experiență în domeniul parcurilor industriale, în sensul preluării de know-how de la autoritățile și specialiștii prahoveni, pornind cu Legea Parcurilor Industriale din Moldova, al cărei model e inspirat din acela al legii omologe din România. Pentru acest valoros know-how, Valeriu Lazăr a mulțumit, în mod deosebit, atât președintelui Consiliului Județean, cât și lui Aurelian Gogulescu, președintele CCI Prahova.
Înaltul oaspete a accentuat dorința și nevoia de dezvoltare a Parcului Industrial de la Cimișlia, cu creșterea numărului locurilor de muncă disponibile în această zonă și cu direcționarea investitorilor străini către acest parc, prin intermediul filierei prahovene.

Intrebările adresate de către ziariști s-au referit la: situația realizării parcului industrial de la Cimișlia ( proiect inițiat în anul 2009, de ing.Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova), la stadiul colaborării româno-moldovenești din sectorul energetic, la evenimentul de promovare Euro-Prahova ( a cărui următoare ediție se va desfășura în Republica Moldova, la 27 august, Ziua Independenței R.Moldova), precum și la colaborarea româno-moldovenească pe linie de educație-învățământ, cu accent pe cele 5500 de burse acordate în acest an de către statul român studenților și masteranzilor din Republica Moldova. Vicepremierul Lazăr a răspuns, zâmbind, și la întrebarea unei jurnaliste, referitoare la protestul din Parlament al fostului președinte comunist Voronin, referitoare la apropiata vizită a președintelui român Băsescu la Chișinău, pe care liderul comunist l-a etichetat astfel: ”ce să caute la noi această persoană, care încă nu se știe dacă e trează sau beată!”. Valeriu Lazăr a spus:”Fostul președinte comunist Voronin este într-o evidentă fază de degradare a vieții sale; cred că a cam dat în mintea copiilor! De aceea mi-e greu să comentez gesturile sale. Aș dori să-i reamintesc pe această cale, dlui Voronin că, în 2005, președintele Băsescu a fost într-o vizită oficială la Chișinău, prilej de a-l susține pe Voronin la cucerirea celui de al doilea mandat de președinte. Cineva, acolo sus, le vede însă pe toate...”

Programul delegației moldovenești a mai cuprins deplasări la Ploiești Industrial Parc, la Allianso Business Park - care a inclus și o vizită la compania americană Toro Industries, iar apoi la Vălenii de Munte – la fabrica de sucuri naturale din fructe Tymbark Maspex și la Parcul Industrial Prahova.

Aceste vizite au rolul de a exemplifica diverse modele de parcuri industriale dezvoltate in județul Prahova, care în timp au devenit exemple de bune practici, prin afacerile de succes pe care le găzduiesc, prin importanta contribuție în atragerea de investiții străine dar și autohtone în aceste locații, acestea contribuind efectiv la dezvoltarea economică a județului.

Ca semn de respect și înaltă prețuire față de viceprim-ministrul moldovean, Mircea Cosma, președintele Societății cultural-istorice„Mihai Viteazul”, i-a acordat acestuia cea mai înaltă distincție a Societății: Trofeul „Mihai Viteazul".Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus