Politică

Vlad Filat: Comunistii trebuie sa inteleaga ca nu votul de aur este solutia

Miercuri, 20 mai, Legislativul a facut prima tentativa de alegere a Presedintelui R. Moldova. Dupa cum declarasera anterior, invocand fraudarea alegerilor de catre PCRM si inscenarea dezastrelor din 7 aprilie, fractiunile parlamentare ale Opozitiei n-au participat la alegeri. Astfel, comunistii n-au obtinut „votul de aur” si apare posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate.
Inainte de a fi anuntata procedura alegerii, presedintele PLDM, Vlad Filat,
a solicitat dreptul de a citi in plenul Legislativului o declaratie, dar spicherul V. Voronin a refuzat sa-i ofere microfonul de la tribuna centrala. Azi, publicam acea declaratie, deoarece ea explica gestul parlamentarilor democrati si lumea, in primul rand alegatorii, trebuie sa cunoasca acest lucru.

„Stimati colegi, onorata asistenta,

Tentativa de instaurare a Presedintelui R. Moldova reprezinta o ultima etapa a procesului de legitimare a unei noi guvernari comuniste, care doreste sa-si pastreze puterea prin frauda, intimidare si manipulare. Finalizarea acestui proces prin alegerea noului presedinte, in conditiile actuale, ar desconsidera peste jumatate dintre alegatorii tarii, care au sperat ca votul lor din 5 aprilie le va aduce o guvernare care sa-i reprezinte.

Totodata, instaurarea presedintelui tarii ar insemna sa acceptam ca R. Moldova sa fie guvernata inca patru ani prin injustitie, minciuna si incalcarea drepturilor si libertatilor constitutionale.
Cetatenii R. Moldova si-au pus mari sperante in alegerile parlamentare din acest an. Evenimentele postelectorale ne-au demonstrat, prin dramatismul lor, ca alegerea a comportat o mare incarcatura emotionala. Deturnarea protestelor pasnice la 7 aprilie 2009 si represaliile ce au urmat, soldate cu victime omenesti, au reprezentat o tentativa a comunistilor de a anihila oponentii politici si de a diviza si mai mult societatea.

In acelasi timp, aceste evenimente au aratat adevarata fata a comunistilor, reprezentand si cel mai rusinos mod de a-si incheia mandatul. Liderii comunistilor, pentru a-si camufla incapacitatea cronica de a dialoga sincer si responsabil cu societatea, au recurs la insinuari si acuzatii nefondate la adresa opozitiei, eliminand, astfel, orice posibilitate de discutie. Intregul arsenal mediatic subordonat puterii a fost antrenat pentru dezinformarea si manipularea opiniei publice.

Campania de presa murdara si mincinoasa a avut drept scop intimidarea presei libere, a societatii civile si discreditarea opozitiei in ochii cetatenilor tarii noastre si a institutiilor europene. Reactia organismelor internationale a fost contrara eforturilor si asteptarilor guvernarii comuniste. Mesajele transmise autoritatilor de la Chisinau de catre structurile internationale, in special prin intermediul rezolutiilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si Parlamentului European, reprezinta cele mai negative si dure aprecieri facute de prestigioasele foruri continentale conducerii unui stat cu aspiratii europene.

Aceste lucruri confirma o data in plus ca autoritatile comuniste au picat testul la capitolul democratie si drepturile omului, fapt ce indeparteaza si mai mult R. Moldova de spatiul valoric si de securitate european.
Prin actiunile sale, ghidate de reflexe totalitare, puterea a incercat sa modeleze o opozitie parlamentara, care sa serveasca drept decor democratic pentru partenerii occidentali ai R. Moldova. Cu acelasi scop au fost efectuate presiuni asupra presei libere si a institutiilor societatii civile.
 

Intoleranta politica manifestata de comunisti, si in mod special de presedintele PCRM, fata de toti cei care nu impartasesc ideologia comunista demonstreaza ca de opt ani R. Moldova nu are un presedinte pentru toti cetatenii, ci doar un presedinte de partid, care a uzurpat puterea si conduce tara prin metode dictatoriale.
PCRM, printr-un cinism fara precedent, cere astazi PLDM votul pentru legitimarea celui de-al treilea mandat consecutiv, obtinut prin frauda, in conditiile unei crize economice si sociale, care reprezinta rezultatul guvernarii de opt ani a Partidului Comunistilor.
 

Constatam astazi ca, in pofida promisiunilor electorale si asigurarilor date de guvern, criza a afectat toate domeniile de activitate economica cu grave efecte sociale. Pe parcursul mai multor luni se atesta o reducere a activitatii economice si diminuarea incasarilor bugetare. Majoritatea intreprinderilor moldovenesti opereaza disponibilizari fortate, iar rata somajului creste constant. In sectorul public se atesta probleme majore privind onorarea obligatiunilor salariale si de pensii de catre stat. Acestea sunt doar o parte din problemele cu care se confrunta R. Moldova in plan economic si social.
 

Pe parcursul acestor opt ani de guvernare comunista in sistemul politic moldovenesc s-au inregistrat deficiente deosebit de grave, reflectate cu pregnanta in rapoartele prezentate de Bruxelles, cu referinta la modul de realizare a Planului de Actiuni R. Moldova-Uniunea Europeana, in multiple rezolutii ale Parlamentului European, Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Faptul ca R. Moldova ramane sub monitorizarea Consiliului Europei este definitoriu si responsabilitatea pentru aceste involutii ii revine in totalitate guvernarii comuniste, in care Zinaida Greceanai a jucat un rol greu de neglijat.
Candidatul comunistilor la presedintia R. Moldova prin inactiuni si dezinformare intentionata a contribuit la aprofundarea efectelor crizei economice, cu consecinte tot mai grave pentru populatie. Guvernul pe care l-a condus a emis in mod constant si netransparent hotarari prin care au fost repartizate ilegal mijloace bugetare, dar si bunuri materiale din rezervele statului.
Aceste circumstante ne demonstreaza ca puterea, si in special Vladimir Voronin, nu cauta un presedinte care ar reprezenta toti cetatenii R. Moldova, ci o persoana comoda, gata sa indeplineasca toate ordinele, dar pe alocuri si capriciile liderului comunistilor.
 

Toate aceste constatari demonstreaza ca singura solutie in interesul national al R. Moldova sunt alegerile anticipate libere si corecte. Pentru realizarea acestui obiectiv puterea urmeaza sa inceteze imediat intimidarea cetatenilor, sa asigure accesul egal la mass-media al tuturor actorilor politici si sa renunte la presiunile asupra mass-media independente. Comunistii incearca sa sperie populatia cu faptul ca criza economica nu permite organizarea alegerilor anticipate. Dimpotriva, convingerea noastra este ca numai o guvernare rezultata din alegeri libere si corecte, bazandu-se pe sprijinul unei societati consolidate, poate depasi toate efectele negative ale crizei social-economice. Din acest considerent, deputatii PLDM nu vor participa la alegerea Presedintelui R. Moldova.
 

Comunistii trebuie sa inteleaga ca nu asa-zisul vot de aur pentru alegerea presedintelui este solutia pentru depasirea crizei, ci legitimitatea guvernarii si capacitatea ei de a reprezenta intreaga societate si de a apara interesele tuturor cetatenilor R. Moldova”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *