Politică

Vlad Filat: Mizam foarte mult pe sprijinul Europei

Din discursul prim-ministrului RM tinut in Parlamentul European

Daca imi permiteti, o sa vorbesc in limba romana. RM a parcurs o etapa nu atat de lunga, insa dramatica in felul sau. Ati mentionat ca este primul guvern democratic instalat la Chisinau. A mai fost un guvern, insa pe o perioada foarte scruta, din care am avut si eu onoarea sa fac parte. A fost un prim guvern care si-a asumat in programul de activitate integrarea europeana a RM. Ne-am asumat reforme profunde la acel moment si le-am implementat.

Din pacate, peste un an si ceva, Partidul Comunistilor (care au fost comunisti doar ca denumire) a venit la putere in Chisinau cu o majoritate constitutionala. Opt ani de zile, RM a fost guvernata de PCRM, avandu-l in fruntea partidului si ca presedinte al RM pe generalul de militie sovietica Voronin. Perioada de timp guvernata de acest partid, de acest cetatean a dus la o situatie foarte grava in tara noastra, inainte de toate, in ceea ce tine de respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Economia a fost monopolizata, nu a existat libertatea presei. Peste un milion de cetateni, in aceasta perioada de timp, au fost pusi in situatia de a pleca din tara, sa-si caute un loc de munca pentru a-si intretine familia si pentru a se intretine pe sine insusi.

In aceasta perioada am ratat, din pacate, multe perspective deschise RM, inclusiv prin prisma apropierii de spatiul valoric european. Insa trebuie sa mai mentionez un lucru important ce tine de guvernarea comunista – ma refer la romanofobie, la acea atitudine ostila fata de Romania. Si nu am in vedere numai introducerea regimului de vize pentru cetatenii romani, desi, probabil, cea mai dramatica perioada a fost cea de dupa alegerile din 5 aprilie, atunci cand protestele pasnice de la Chisinau au fost deturnate si transformate in actiuni ce s-au soldat cu victime omenesti, cu sute de persoane arestate, torturate. Aici tin sa aduc sincere multumiri si recunostinta Parlamentului European (PE) pentru reactia prompta de care a dat dovada. Vreau sa va spun ca acea Rezolutie a PE a reprezentant un punct de sprijin pentru societatea de la Chisinau, care ne-a oferit posibilitatea sa rezistam.

Sigur, a trebuit sa trecem prin alegeri anticipate care au costat si vor costa RM, dar numai sub aspect economic. Am avut alegeri anticipate si, drept urmare, pe 29 iulie, in urma alegerilor care au fost monitorizate si de organizatiile europene, in RM a aparut o majoritate parlamentara democratica, formata din patru partide necomuniste ce au constituit Alianta pentru Integrare Europeana. (…) Mai avem o etapa de parcurs pentru a finaliza constituirea institutiilor ce urmeaza sa guverneze RM – alegerea presedintelui… Pana in prezent, nu am reusit sa avem o comunicare, cel putin, cu cei din PCRM, ceea ce creeaza o situatie foarte tensionata si planeaza pericolul unor alegeri anticipate… Avem un deficit bugetar fara precedent, mostenire a guvernarii trecute – conform estimarilor noastre, s-ar cifra la sfarsit de an la 12,5% din PIB. Urmeaza sa ne concentram asupra surselor si finantarii acestui deficit bugetar, pentru a nu permite restante la pensii, la salarii si pentru a nu le permite celor care au guvernat RM opt ani sa iasa victoriosi si sa spuna cetatenilor: „Uitati-va care e valoarea celor ce guverneaza democratic”. Mizam foarte mult pe sprijinul Europei si nu ma refer doar la depasirea deficitului bugetar, ci si la mesajul adresat cetatenilor RM – de a vedea perspectiva aderarii la UE.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *