UE / Nato

Vlad Filat: Succesul Moldovei este şi succesul Europei

„Ţara mea merită a fi privită şi percepută de o manieră nouă – o ţară care s-a deschis dialogului şi respectării valorilor democratice”, a declarat ieri, în debutul discursului său ţinut în capitala belgiană, premierul Vlad Filat. El le-a prezentat partenerilor internaţionali de dezvoltare ai RM documentul strategic „Relansăm Moldova” (Rethink Moldova), iar delegaţia RM, formată din 15 persoane, inclusiv zece miniştri, a expus viziunea de transformare a Moldovei, priorităţile de reformă şi necesităţile de finanţare pentru perioada 2010-2013. „Sprijinul dvs. politic, economic şi financiar va avea un efect benefic asupra cetăţenilor RM. Suntem convinşi că putem realiza lucruri frumoase împreună”, a declarat Filat.

Documentul „Relansăm Moldova” se axează pe trei teme majore: guvernare responsabilă, recuperare şi dezvoltare economică, investiţii în capitalul uman. În total, documentul conţine 18 acţiuni prioritare, ce urmează a fi implementate în perioada 2010-2013, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare europeni. Pentru fiecare prioritate vor fi atrase mijloace financiare – granturi, credite concesionale şi neconcesionale. „Avem planuri ambiţioase, dar realiste”, a precizat Filat. Printre acestea se numără crearea unui serviciu public eficient şi a unui sistem de educaţie modern, combaterea corupţiei, asigurarea independenţei justiţiei, susţinerea pentru dezvoltarea IMM-urilor, implementarea reformei de descentralizare, dezvoltarea regională echilibrată, atragerea investiţiilor în agricultură. Vlad Filat le-a mulţumit partenerilor de dezvoltare – în special, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene – pentru organizarea acestui eveniment. „Generozitatea şi angajamentul dvs. ne permit să facem faţă dificultăţilor de ordin economic, financiar şi social”, a spus el.
În acelaşi timp, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a apreciat drept o reuşită demararea negocierilor pe marginea Acordului de asociere a RM la Uniunea Europeană şi Acordului de Comerţ Liber şi Aprofundat, dar şi dialogul dintre UE şi RM în domeniul drepturilor omului. De asemenea, Hugues Mingarelli, vicedirector general al Directoratului general pentru Relaţii Externe, a apreciat faptul că noul guvern de la Chişinău a reuşit să semneze rapid un Acord cu FMI şi să demareze acţiuni de stabilizare a situaţiei economice. El a mai menţionat că integrarea europeană este o prioritate strategică pentru RM şi a spus că actualul curs trebuie menţinut şi în continuare. „Succesul RM va fi şi succesul dumneavoastră”, au fost ultimele cuvinte ale primului ministru la Bruxelles.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *