Cultură

Vlad Iovita, un destin ca o drama

Marti, la Academia de Stiinte a Moldovei (ASM) a fost lansata cartea „Drama in stop-cadru”. Este vorba despre o monografie consacrata vietii si activitatii regretatului regizor, scenarist si scriitor Vlad Iovita, scrisa de doi reputati critici de film – dr. hab. Ana-Maria Plamadeala si dr. Dumitru Olarescu.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru studiul artelor al Institutului Patrimoniului Cultural al ASM. Manifestarea a fost moderata de catre acad. Anatol Codru, scriitor si cineast, care semneaza si prefata volumului. El a mentionat ca aceasta confesiune critico-biografica a operei si destinului dramatic ale artistului Vlad Iovita constituie un recurs la constiinta autorilor de a fi martorii si juratii propriului destin. Totodata, a constatat moderatorul, „lansarea acestei carti este pentru noi un eveniment, pentru ca rar se intampla cand se scrie o monografie despre cinematografia noastra nationala”.

Prezent la lansare, presedintele ASM, acad. Gheorghe Duca, a spus ca ceea ce a creat Vlad Iovita pe parcursul anilor demonstreaza curajul si verticalitatea pe care le-a avut. Presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, a remarcat faptul ca Vlad Iovita a adus o schimbare de mentalitate in proza si in cinematografie, documentarele sale fiind un model de arta. Bunaoara, filmul „Fantana”, a precizat el, a fost inclus in programul de studii la Institutul Unional de Cinematografie din Moscova. „Cartea e o completare la imaginea marelui artist Vlad Iovita”, a mai spus Mihai Cimpoi, amintind, la fel ca si scriitorul Vladimir Besleaga, ca, in plina perioada sovietica, toate manuscrisele iovitiene erau cu litere latine.

Regizorul Ion Ungureanu, care l-a cunoscut din 1954, a remarcat dimensiunea intelectuala a regretatului cineast, faptul ca s-a consacrat in totalitate artei cinematografice. El este autorul documentarelor „Paienjenisul”, „Malanca”, „Mastile iernilor noastre”, „Dansuri de toamna”, precum si a lungmetrajelor „Nunta la palat” (1969), „Dimitrie Cantemir” (1973), „Calul, pusca si nevasta” (1975), „Fat-Frumos” (1977). De asemenea, Iovita a semnat scenariul la filmul „Se cauta un paznic”, dupa povestea „Ivan Turbinca” de Ion Creanga.

Nascut pe 25 decembrie 1935, la Cocieri, Dubasari, Vlad Iovita se stinge din viata la 24 iunie 1983, la Chisinau. A debutat in 1965 cu volumul de proza „Rasul si plansul vinului”. A fost distins cu Premiul de Stat si cu titlul onorific de maestru emerit al artelor (1982).
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *