Timpul.md

Politică 12 Iulie 2017 | 12:23

Vlad Plahotniuc s-a întâlnit în SUA cu șeful PNUD

Actuala guvernare este ferm angajată pe calea reformelor, care au ca efect modernizarea țării, iar într-un an și jumătate s-a reușit punerea în aplicare a reformelor pe care alte guvernări nu au reușit să le facă nici într-un mandat întreg. Este mesajul lansat de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul unei întrevederi cu administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steiner, care a avut loc marți la New York.

La întâlnire au fost discutate realităţile socio-politice și stadiul reformelor din țara noastră. Din delegația PDM au mai făcut parte vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, ministru al Justiției, dar şi delegatul PDM în Guvern pe domeniul reformelor economice, viceministrul Economiei Vitalie Iurcu.

Vlad Plahotniuc a menționat că una dintre primele măsuri luate de actuala guvernare a fost asumarea unei Foi de parcurs în colaborare cu partenerii europeni, document care a inclus o serie de reforme ambițioase. Potrivit președintelui PDM, prin aplicarea acestor reforme s-au realizat progrese în mai multe domenii, iar acestea au fost deja apreciate de partenerii externi ai Republicii Moldova. „Am reușit într-un an și jumătate să punem în aplicare reforme pe care alte guvernări nu au reușit să le facă nici într-un mandat întreg. Datorită acestor măsuri, am reușit să stabilizăm țara și să creștem economia, iar aceste lucruri au fost privite pozitiv de partenerii noștri externi, dar și de instituțiile financiare internaționale”, a declarat Vlad Plahotniuc.

De asemenea, președintele PDM a apreciat programele dezvoltate de PNUD în țara noastră, dar și profesionalismul echipei organizației internaționale din țara noastră, condusă de Dafina Gercheva.

„Actuala majoritate parlamentară are toată deschiderea pentru a susține programele PNUD în Republica Moldova. Aceste programe sunt în beneficiul moldovenilor și îmi exprim speranța că vom putea avansa în implementarea lor”, a menționat liderul PDM.

La rândul său, șeful PNUD a apreciat efortul guvernării de la Chișinău în promovarea agendei de reforme și a încurajat autoritățile țării noastre să continue pe acest drum. Achim Steiner a arătat că PNUD va sprijini în continuare programe umanitare pentru creșterea nivelului de trai și susținerea comunităților locale din Moldova.

„Noi vedem Republica Moldova prin prisma dezvoltării, inclusiv prin prisma acţiunilor întreprinse recent de guvernarea de la Chişinău în lupta împotriva corupţiei din domeniul achiziţiilor publice. De asemenea, sunt binevenite reformele politice, cum ar fi Legea privind reprezentativitatea femelilor în politică şi în Parlament. Am rămas impresionat de acţiunile, dar şi de viteza cu care sunt implementate reformele”, a declarat Achim Steiner.

Despre importanța proiectelor comune cu PNUD a vorbit și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a arătat că Moldova este interesată de dezvoltarea unor programe comune pe platforma Departamentului Instituțiilor Penitenciare. El a subliniat buna colaborare cu această organizație în elaborarea strategiei de reformare a justiției, dezvoltarea Institutului Național de Justiție, dar și în domeniul apărării drepturilor omului.

La rândul său, viceministrul Economiei Vitalie Iurcu a menționat interesul țării noastre în sprijinirea noului proiect de eficientizare energetică. „Vrem să reducem costurile la energie. Proiectul este elaborat în parteneriat cu PNUD și Banca Europeană de Investiții și presupune eficientizarea consumului energetic atât în sectorul public, cât și cel rezidențial”, a spus Vitalie Iurcu.

Vlad Plahotniuc invită companiile americane să investească în ţara noastră

Tot marți, delegația PDM a vizitat sediul incubatorului global de afaceri „1776”, o inițiativă rezultată din programul Startup America, lansat în 2011 de fostul președinte american Barack Obama pentru sprijinirea mediul de afaceri.

Vlad Plahotniuc și echipa care l-a însoțit s-au întâlnit cu șefa biroului din New York al „1776”, Rachel Haot, care le-a spus că acest incubator a reușit în doar patru ani să ofere sprijin pentru înființarea și activitatea a circa 1.500 de companii.

Președintele PDM s-a arătat interesat de acest model de a construi afaceri și a adresat invitația ca firmele americane - mai noi sau mai vechi - să investească în Moldova. „Am văzut aici cum colaborează mediul politic, mediul de afaceri, administrațiile locale pentru a susține noile companii. Colaborarea dintre diverse structuri susține creativitatea și inițiativa, dând un imbold dezvoltării diverselor domenii - medicină, informatică, educație, transport și multe altele. Am transmis de asemenea mesajul că ținem ușile larg deschise pentru investitorii americani în Moldova, inclusiv în sectorul IT. Există deja diverse facilități pentru investitori, dar suntem gata să acordăm și alte facilități. Merită într-adevăr să investească în Moldova”, a declarat Vlad Plahotniuc.

La rândul său, Vitalie Iurcu a declarat că pe lângă Universitatea Tehnică din Moldova, cu suportul donatorilor străini, a fost creat un incubator IT, care să ajute la dezvoltarea afacerilor în acest domeniu. Mai mult, a precizat Iurcu, autoritățile de la Chișinău intenționează să creeze, în zona Parcului Industrial „Tracom”, un laborator IT.

Amintim că președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, efectuează, în perioada 10-12 iulie 2017, o vizită în Statele Unite ale Americii, la New York, cu ocazia Consiliului Internaționalei Socialiste. Vlad Plahotniuc are preconizate o serie de întâlniri cu lideri social-democrați și socialiști din lume, precum şi cu oficiali ai unor instituții americane și internaționale de prestigiu.

Sursa: agora.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus