CSI / Rusia

Vladimir Putin, bănuit că a ordonat un asasinat

Președintele rus Vladimir Putin „a cerut, cel mai probabil, asasinarea fostului spion KGB” uciderea opozantului rus Alexander Litvinenko la Londra în 2006 de către doi agenți ruși, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morții fostului ofițer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv.

„Operațiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patrușev (Nikolai, ex-șeful FSB, n.red.) și de asemenea de președintele Putin”, a declarat magistratul Robert Owen în concluziile sale.

Alexander Litvinenko (43 de ani) a decedat în urma otrăvirii cu poloniu-210 la sfârșitul lunii noiembrie 2006, la trei săptămâni după o întâlnire în timpul căreia a băut un ceai la Millennium Hotel, în centrul Londrei, cu doi foști agenți ruși, Andrei Lugovoi, astăzi deputat din partea unui partid naționalist (LDPR, al lui Vladimir Jirinovski) și Dmitri Kovtun, om de afaceri.

„Sunt sigur că domnii Lugovoi și Kovtun au pus poloniu-210 în ceainic la 1 noiembrie 2006. Sunt sigur că au făcut-o cu intenția de a-l otrăvi pe Litvinenko”, consideră judecătorul Owen.

Cei doi bărbaţi consideraţi principalii suspecţi de comiterea asasinatului nu au dat niciodată socoteală în faţa legii pentru că Rusia a refuzat extrădarea lor. Deocamdată Kremlinul nu a comentat rezultatul anchetei din Marea Britanie.

Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *