CSI / Rusia

Vladimir Putin respinge “presiunile externe” asupra Rusiei şi vrea îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA/ Dmitri Medvedev, surprins dormind

Dar imaginea care a devenit virală pe site-urile ruse a fost cea cu premierul Dmitri Medvedev surprins cu ochii închişi, ca şi cum ar fi aţipit. "Indiferent dacă premierul rus aţipise sau doar îşi verifica notiţele, imaginea este percepută de mulţi ca fiind o metaforă reprezentativă pentru discursul de 70 de minute", comentează cotidianul The Washington Post.

Într-un ton specific mediilor de afaceri şi asemănător cu fostele sesiuni ale Comitetului central al Partidului Comunist sovietic, Vladimir Putin a abordat diverse teme economice, trecând apoi la un nivel emoţional când a ajuns la subiectul scandalului dopajului echipelor sportivilor olimpici ruşi şi când s-a referit la "presiunile externe" exercitate asupra Rusiei.

"Au folosit orice împotriva noastră. Mituri despre agresiunea rusă, despre propagandă, despre ingerinţe în alegerile altor ţări, ne-au împroşcat atleţii, inclusiv sportivii paralimpici. Spre deosebire de colegii noştri străini, care văd Rusia ca inamic, noi nu am căutat niciodată să avem duşmani", a spus Putin.

Liderul de la Moscova a reiterat dorinţa de a îmbunătăţi relaţia cu Washingtonul – un alt semnal clar privind speranţa de a construi relaţii cu preşedintele Donald Trump, pe fondul tensiunilor generate de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, de implicarea în conflictul militar est-ucrainean şi de campania de raiduri aeriene pentru susţinerea preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad.

"Suntem pregătiţi să cooperăm cu noua Administraţie de la Washington. Mizez pe eforturi comune cu Statele Unite în combaterea ameninţărilor reale, nu imaginare, ale terorismului internaţional", a subliniat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a semnalat în mai multe rânduri necesitatea ameliorării relaţiilor cu Statele Unite. La rândul său, Donald Trump a evocat nevoia cooperării cu Rusia.

Formaţiunile de opoziţie par să fi fost marginalizate în Rusia, alegerile parlamentare din octombrie confirmând supermajoritatea partidului prezidenţial, Rusia Unită, explică The Washington Post.

"Rusia a demonstrat că are o societate sănătoasă, cu cerinţe corecte, în care imunitatea faţă de populism şi demagogie se consolidează, în care se acordă valoare susţinerii reciproce, consolidării solidarităţii şi unităţii", a subliniat Putin.

"Spiritul de unitate a reuşit blocarea comploturilor şi anarhiei", a adăugat liderul Rusiei, referindu-se probabil la revoluţiile "colorate" din state foste sovietice precum Ucraina.

Vladimir Putin a vorbit şi despre criza refugiaţilor care afectează Europa şi de campania electorală problematică din Statele Unite. "Este preocupant că în lume, aparent chiar şi în ţări avansate şi în regiuni stabile, există clivaje, crize naţionale, religioase, politice şi sociale", a apreciat Putin. 

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *