Actualitate

Vladimir Socor: Anume acest sistem, bazat pe partide politice parlamentare au condus la prăbuşirea efortului de reforme din R. Moldova

Aceştia califică protestul de la Chişinău drept unul legitim şi afirmă că autorităţilor le este frică să reacţioneze, întrucât în urma unor investigaţii obiective privind jaful din sistemul bancar, unii politicieni s-ar putea trezi pe banca acuzaţilor.

Presiunea pe reprezentanţii puterii privind implementarea reformelor, anchetarea jafului din sistemul bancar şi lupta anticorupţie este binevenită, spun analiştii în contextul mitingului din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

„Este un strigăt de disperare al părţii conştiente din societatea Republicii Moldova. Este cam aşa cum a spus domnul Saakaşvili că lumea s-a săturat de oligarhi şi scânteia care cred că a declanşat un număr atât de mare de protestatari, precum şi continuitatea protestului este faptul că, deşi noul Guvern recunoaşte miliardul furat, nimeni nu pare a fi scos vinovat. Domnul Streleţ este înspăimântat de ideea că va trebui, în urma unui dialog, să accepte şi anumite investigaţii. Or, aceste investigaţii vor duce fără îndoială la colegii domniei sale de partid. În perioada noiembrie 2014, Partidul Liberal Democrat era la guvernare împreună cu Partidul Democrat. Este absolut firesc ca acele două partide să se retragă în cochilie şi să se facă că nu văd. Cel puţin câţiva oameni dintre ei dacă ar avea puţină minte, ar pleca benevol. Din această situaţie, anumiţi lideri politici vor ieşi definitiv din politică şi probabil, unii dintre ei vor ajunge în faţa instanţelor pentru că să nu uităm că Republica Moldova era condusă atunci de către liderii celor două partide, cei doi Vladimiri”, a declarat Petrişor Peiu, expertul economic al Fundaţiei Universitare a Mării Negre.

În acest context, expertul român Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor Early Warning, a menţionat: „Cred că este extrem de important, în măsura în care Piaţa, sau marea majoritate, sau grosul Pieţei, îşi doreşte de fapt să se constituie într-un grup de presiune pentru a obţine demararea reformelor, combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, instaurarea statului de drept. Această chestiune este absolut legitimă, grupul de presiune care să obţină reforme mai rapide, reforme mai susţinute, în aşa fel, încât să nu se rateze ţintele privind drumul european al Republicii Moldova. E foarte bine că există o presiune pentru ca Guvernul să facă programul la care s-a angajat”.

„Nemulţumirile sunt justificate. Guvernarea actuală, pretins proeuropeană, a adus într-adevăr Republica Moldova la sapă de lemn. Are dreptate secretarul general al Consiliului Europei să vorbească despre o ţară pe marginea prăpastiei. Cred că participanţii nu au conştientizat deocamdată faptul că dânşii protestează împotriva sistemului de guvernământ bazat pe partide politice. Ei resping toate partidele politice. Şi în parte au dreptate. Anume acest sistem, bazat pe partide politice parlamentare au condus la prăbuşirea efortului de reforme din Republica Moldova. Am văzut că cea mai mare parte a criticilor se îndreaptă asupra domnului Plahotniuc. Dânsul este principala ţintă a criticilor şi pe bună dreptate. Anume domnul Plahotniuc şi clanul de interese din jurul său reprezintă cancerul din sistem”, a adăugat analistul Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor.

sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *