Actualitate

Vladimir Ţurcan: Înregistrarea automobilelor cu numere diplomatice nu poate fi efectuată fără solicitarea ambasadorului

Solicitat de reporterul "Infotag" să comenteze informaţiile apărute în presă potrivit cărora la ambasada RM din Moscova sînt înregistrate circa 60 de autoturisme cu numere diplomatice (seria 147 77), fostul ambasador a menţionat că informaţia respectivă poate fi foarte uşor verificată, deoarece în arhiva ambasadei se păstrează toate solicitările şi notele informative ale ambasadorului.

"Ministerul de Externe de la Chişinău trebuie să creeze o comisie specială, care să ancheteze toate solicitările din partea ambasadei către Inspectoratul de Stat al Securităţii Traficului Rutier din Rusia pentru oferirea numerelor diplomatice. În acest mod va putea fi foarte uşor de verificat cui au fost oferite aceste numere, în ce scop şi cine de fapt utilizează aceste autoturisme. În rezultat vom vedea dacă este vorba de anumite abateri, care nu se înscriu în rigorile diplomatice", a spus Ţurcan.

În opinia lui, pentru 12 angajaţi ai ambasadei sînt suficiente maximum 15 autoturisme cu numere diplomatice.

"În cazul celorlalte autoturisme cu numere diplomatice situaţia este stranie şi trebuie investigată. Este anormal cînd numerele diplomatice sînt oferite unor persoane străine cu scopul de a obţine anumite facilităţi", a precizat fostul ambasador.

Vladimir Ţurcan susţine că pe vremea cînd era ambasador la Moscova, misiunea diplomatică avea înregistrate şapte unităţi de transport, dintre care două microbuze.

Fostul ambasador îşi mai aminteşte că în perioada misiunii sale a dispus înregistrarea unui singur autoturism cu numere diplomatice pentru un om de afaceri, la solicitarea directă a fostului preşedinte al RM, Vladimir Voronin. Solicitat de "Infotag", fostul ministrul al Afacerilor Externe şi Integrării Europene (2004-2009), Andrei Stratan, a calificat informaţiile apărute în presă drept "ceva ieşit din comun", precizînd că în rezultatul investigaţiilor "ar putea ieşi la suprafaţă lucruri foarte interesante".

"Cred că cineva avea interes ca autoturismele să fie înregistrare cu numere diplomatice, pentru că asta înseamnă că posesorii acestora nu sînt verificaţi de poliţie sau de alte organe ale statului. Este o schemă bine pusă la punct cu scopul de a beneficia de facilităţi, inclusiv de a traversa frontiera fără probleme. Poliţia nu eliberează numere diplomatice în baza anunţurilor din Makler", a spus Andrei Stratan, care a confirmat că numerele diplomatice sînt eliberate de către organele competente din Rusia doar la solicitarea ambasadorului.

Potrivit lui, "organele competente ale RM trebuie să verifice de unde misiunea diplomatică de la Moscova are bani pentru a procura unităţi de transport de lux estimate la sute de mii de euro".

"Cred că dacă s-ar discuta cu foştii angajaţi ai ambasadei, societatea ar afla foarte multe lucruri interesante despre ceea ce se întîmplă", a conchis fostul ministru de externe.

La începutul acestei săptămîni, portalul deschide.md a publicat un material şi o serie de fotografii cu automobile înregistrate în Federaţia Rusă cu numere diplomatice ale Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Potrivit datelor Ministerului rus al Afacerilor Externe, automobilele cu numere diplomatice aparţin ambasadei şi colaboratorilor misiunii diplomatice, întrucît aceste numere sînt eliberate la solicitarea ambasadei.

Potrivit datelor prezentate în cadrul investigaţiei jurnalistice, în total, este vorba despre 60 de astfel de automobile. Asta în condiţiile în care la Ambasada Moldovei în Federaţia Rusă activează 12 persoane. Printre autoturismele înregistrate cu numere diplomatice sînt şi autoturisme de prestigiu – Mercedes S-class, BMW şi chiar două automobile marca Bentley.
 
Noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *