Ultima oră

Vladimir Turcan: Voi parasi fractiunea PCRM

La cateva ore dupa esuarea alegerilor presedintelui RM si declansarea, de facto, a unor noi anticipate, deputatul PCRM Vladimir ?urcan sustine ca ortacii sai comunisti nu l-au votat pe Lupu din lipsa de curaj, ca decizia plenarei este una gresita si ca el ar putea sa formeze degraba o noua fractiune parlamentara.

– Dle ?urcanu, dupa ultimele declaratii pe care le facuserati jurnalistilor, toata lumea se astepta ca astazi sa votati pentru Lupu. Ce s-a intamplat ca n-ati votat?

– Eu am spus ca vom incerca, la plenara, sa-i convingem pe toti membrii fractiunii sa participe la votare. Din pacate, decizia plenarei a fost negativa. Cred ca este o decizie gresita, fatala chiar, nu numai pentru partid, dar si pentru soarta RM. De aceea, avand informatia ca cel putin opt nu vor avea curaj sa iasa la votare, am considerat ca nu are rost sa votam patru-cinci. Totodata, din acest moment, suntem absolut liberi in sensul identificarii comportamentului nostru de mai departe.

– Este posibil sa treceti in alt partid?

– Ma gandesc, desi nu cred ca e vorba de o trecere in alt partid. Mai degraba voi parasi fractiunea PCRM si ma voi gandi la activitatea mea politica de mai departe. Evident ca voi ramane pe aripa stanga a campului politic, dar trebuie sa vad cum anume voi activa in continuare. In timpul cel mai apropiat, voi anunta si presa despre aceasta.

– Dle ?urcanu, cati erati, totusi, cei care ar fi fost gata sa voteze pentru Lupu?

– Cel mai interesant este faptul ca mai multi colegi de-ai mei comunisti au pledat, la plenara, pentru ca intreaga formatiune a PCRM sa iasa la vot. Credeam cu totii ca decizia va fi pozitiva, dar… Nu are rost sa ne ocupam de matematica si sa calculam daca acestia au fost 25 sau 30, dar situatia anume asta este.

– Si atunci de ce macar opt nu v-ati rupt de fractiune, ca sa votati?

– Fiecare isi are motivarea sa. Eu cred ca unora nu le-a ajuns curaj. Asta nu e vina, ci problema dumnealor. Dar timp mai este pentru ca si ei sa-si expuna pozitia, si eu sunt convins ca o vor face, dupa ce eu personal si altii vom face urmatorul pas.

– Adica veti forma o noua fractiune parlamentara impreuna cu alti deputati comunisti?

– Posibil. Eu, in principiu, am hotarat ce o sa fac, dar mai avem cateva zile ca sa ne formulam activitatea ulterioara.

– Si atunci cum veti merge la anticipate?

– Anume pentru asta trebuie sa ne pregatim. Oricum, nu cred ca vom avea alegeri mai devreme de toamna anului viitor, asa ca mai avem timp…

– Dl Diacov a dat de inteles ca, astazi, comunistii au inceput sa-si sape groapa. La moment, care e situatia in PCRM?

– Eu consider ca e tensionata. Dar Dl Diacov foloseste uneori asa unele expresii, unele metafore. Va aduceti aminte ca a fost candva ziarist?!.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *