Timpul.md

Actualitate 11 Iulie 2019 | 11:12

Vladislav Kulminski sare la gâtul unui Ambasador care a cerut la OSCE retragerea trupelor rusești din Transnistria / Popov vrea din nou în Viena?

Vladislav Kulminski, consilierul pe politică externă al premierului Maia Sandu, cere rechemarea Ambasadorului R. Moldova în Austria și pe lângă OSCE, Victor Osipov, pentru faptul că acesta ar fi jucat „un rol important” în schemele de contrabandă cu țigări din regiunea transnistreană. 

Într-un mesaj postat pe Facebook, Kulminski afirmă că, în 2014, prin regiunea transnistreană „au trecut 10 miliarde de țigări”.

„În 2015, după doar două săptămâni după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin Transnistria, Șor, prin mai mulți deputați din Parlament, a introdus modificările în legislație, care au deschis exportul illegal a țigărilor prin magazinele duty free aflate pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuala cu țigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unități per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un milliard de țigări au trecut prin această schemă, creată și controlată de autoritățile Republicii Moldova”, acuză consilierul Maiei Sandu, unul dintre autorii conceptului de „națiune civică moldovenească”.

 


Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Ambasadorul R. Moldova la Viena, Victor Osipov, a declarat că e vorba de „un atac nefondat”.„Nu comentez. E un atac nefondat”, ne-a spus diplomatul.

Menționăm că, înainte de a ajunge Ambasador al R. Moldova în Austria, Victor Osipov a fost vicepremier pentru Reintegrare. Osipov a solicitat de mai multe ori public, inclusiv în cadrul Forumului recent pentru Cooperare în domeniul Securităţii la Viena, ca Federația Rusă să-și retragă trupele militare de pe teritoriul R. Moldova.
 
Amintim că anterior funcția de Ambasador în Austria a aparținut lui Andrei Popov. Vladislav Kulminski și Andrei Popov activează împreună în cadrul Institutul pentru Inițiative Strategice. Printre Fondatorii IPIS se află și Vasile Șova, ex-consilierul lui Dodon în domeniul reintegrării.

Conform informațiilor din presa vremii, Andrei Popov ar fi fost schimbat din funcția de Ambasador al R. Moldova în Austria pentru declarații românofobe.https://www.ziarulnational.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus