Educație

Voluntari pentru armată. Cât de dornici sunt tinerii să plece la arme

Inspirat de o iniţiativă a comandatului Diviziei 4 Infanterie Gemina, de la Cluj, care a propus stagii militare voluntare pentru liceenii şi studenţii clujeni, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, vrea să transpună această idee într-un proiect la nivel naţional. Proiectul se adresează deopotrivă băieţilor şi fetelor şi ar presupune antrenarea acestora într-o unitate militară, cu program de la ora 05.30 la ora 22.00. Tinerii îşi vor însuşi atât noţiuni organizatorice cum ar fi curăţenia în dormitoare sau cantine, cât şi noţiuni de tehnică militară.

Stagiul militar ar avea o mare priză la tineri, sunt de părere specialiştii. Asta pentru că adolescenţa este perioada marilor provocări, a incitărilor şi a curiozităţii.

Fascinaţia pentru armată

Sociologul Alfred Bulai susţine că fascinaţia pentru armată este perenă. În general, tinerii sunt atraşi de uniformă, dar şi de posibilitatea de a face ceva deosebit. „Probabil că va exista un număr mare de tineri care vor răspunde pozitiv, pentru că, evident, există o fascinaţie pentru armată, pentru pregătire militară.

Activitatea militară este interesantă pentru tineri, este firesc. Mai mult, sunt convins că vor fi şi multe fete care vor dori să facă acest stagiu militar. Atât timp cât nu există ideea de obligatoriu, nu văd să fie prea mulţi oameni împotrivă. Nu vor fi reacţii negative importante în societate. Această chestiune nu este o invenţie a noastră, voluntariatul este prezent şi în alte ţări”, spune Alfred Bulai. Sociologul vede şi alte avantaje ale activităţilor militare. „Pentru unii dintre tineri ar putea să fie şi o opţiune pentru carieră după ce ar face acest stagiu. S-ar putea să vedem şi o scădere a devianţei în societate, mă refer la delincvenţa juvenilă, pentru că, indiscutabil, pregătirea militară, este un factor care ar detensiona adolescenţii. Este un efect al armatei în toate societăţile.

Adică, societatea poate să ofere şi cadre de manifestare a excesului de energie pe care-l au toţi adolescenţii în activităţi care solicită această energie”, este de părere specialistul. Acesta însă atrage atenţia că, armata nu atrage chiar pe oricine, iar unii tineri s-ar putea declara dezamăgiţi. „Depinde cum se vor desfăşura aceste activităţi, pentru că unii ar putea fi dezamăgiţi dacă vor fi ţinuţi în picioare de la cinci jumate dimineaţa, până la zece seara. Unii, probil, vor avea aşteptări aberante, să li se dea arme şi să plece în Afglanistan…”, a mai spus sociologul.

Valorile naţionale

La rândul său, psihologul Mihai Copăceanu susţine că iniţiativa va fi receptată pozitiv în societate şi anticipează un interes crescut al tinerilor pentru voluntariat în armată.

„Tinerii vor primi cu mare încântare această iniţiativă. Vorbim de situaţii care-i provoacă şi fizic, şi psihic. Pentru orice tânăr e incitant să aparţină unui grup, unei entităţi. Adolescenţa şi tinereţea sunt perioade de incitări, de provocări, de curiozităţi. Vor fi foarte mulţi doritori. Tinerii sunt atraşi de uniformă şi de tot ce vine cu simbolistica uniformei.

E important şi că pot folosi o armă. Asta are un potenţial foarte mare de atractivitate”, a spus Mihai Copăceanu. Adolescenţii ar avea numai de câştigat dacă vor opta pentru stagiul militar, afirmă specialistul. „Tinerii vor învăţa disciplina, să respecte nişte reguli, să trăiască în comunitate, să se autocunoască. Sunt nişte abilităţi de viaţă pe care le poţi deprinde aici şi care pot fi utile chiar şi pentru viitor”, a declarat psihologul.

Mai mult, armata poate dezvolta şi sentimente naţionale. „Stagiul militar poate activa şi nişte sentimente naţionale. Noi am pierdut foarte multe dintre valorile naţionale, din respectul faţă de ţară, din respectul faţă de simboluri, faţă de tricolor, faţă de imnul naţional. Ar fi benefic pentru activarea conştiinţei naţionale, a unui simţ civic”, a mai spus specialistul.

Trebuie să fie capabili să-şi apere ţara

Cum era de aşteptat, şi militarii cred că stagiul voluntar este benefic pentru tineri. Aceştia însă privesc situaţia din punct de vedere geopolitic: tinerii trebuie să ştie să folosească o armă pentru ca, la nevoie, să poată să-şi apere ţara.

„E foarte bine. O idee bună. Lucrul important e că e vorba de iniţiativă voluntară pentru pregatirea militară. Uitaţi-vă la polonezi ce fac. E exemplul cel mai bun. Ei au făcut nişte unităţi populare. E foarte important ca tinerii noştri să ştie cum să folosească o armă. Măcar atât. Suntem într-o situaţie conflictuală la graniţa de est, iar acesta e un pas înainte pentru educarea tineretului”, a declarat Alexandru Grumaz, general-locotenent în rezervă. Despre grozăviile care se petreceau în armată înainte de 1989, când tinerii nu erau prea dornici să facă stagiul militar obligatoriu, rezervistul afirmă, cu nostalgie, că sunt doar „poveşti”. „Aceste imagini sunt doar poveşti, iar oamenii se mai laudă din când în când cu chestiuni de genul acesta. Au creat o marotă cu armata care te disciplinează punându-te să speli grupuri sanitare sau să faci flotări. Armata îţi impune un regim de viaţă special, armata e o stare pe care trebuie să o înveţi, e disciplină. Să creezi oameni disciplinaţi care să rezolve treburile într-un anumit context e bine. E o iniţiativă bună”, a mai spus Alexandru Grumaz.

La fel crede şi colonelul Ion Petrescu care pune în prim plan valorile naţionale pe care ar putea să le apere voluntarii, într-o zi, cu arma în mână. „Iniţierea junilor voluntari, în cadrul unei pregătiri specifice acelora instruiţi să apere, la nevoie, cu armele, libertatea, independenţa, suveranitatea naţională şi integritatea teritorială a României, constituie un demers care răspunde unei realităţi verificabile”, a declarat analistul militar. Ion Petrescu a menţionat şi modul cum e schimbată percepţia tinerilor faţă de sistemul militar în urma unei perioade de pregătire. „Tinerii de azi vor înţelege, rapid, în urma instruirii menţionate, care sunt rigorile mediului militar şi cât de utile pot fi noile deprinderi atunci când vor opta pentru diferite domenii de activitate, în afara organismului militar.

O lună de zile este considerată, în armate moderne, precum cea canadiană sau israeliană, ca o perioadă suficientă pentru a forma deprinderile necesare unui soldat instruit. Un reper util şi pentru voluntarii dornici de o asemenea experienţă, nu doar bărbătească, ci şi extrem de utilă, în vremuri deloc paşnice, la est de graniţele noastre“, a declarat pentru „Adevărul“ analistul militar.

citiți în continuare pe adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *