Opinii și Editoriale

Vom ajunge să importăm vin de masă

La Orhei și la Bălți nu s-au votat putiniștii lui Dodon, nici comuniștii, cumva mai stataliști decât socialiști, dar la fel de convinși că, așa cum spune o expresie, „de la ruși vine ploaia". Au fost votați doi tineri candidați, deveniți miliardari peste noapte, cu totul ieșiți din tipare. Renato Usatîi, cel care apare în actele mafiei rusești (la propriu), și Ilan Shor, personajul cel mai vizibil din raportul Kroll.

Poate vă imaginați că ei, miliardari fiind, vor investi în orașe. Credeți că aveți în față doi haiduci care furau de la bogați să dea săracilor? Păi băncile jefuite pe cine au păgubit? Nu poporul? Ba da, poporul. Iar cine fură de la popor, fură pentru el, nu ca să dea altora. Miliardul nu a fost furat de la oligarhii moldoveni, ci a fost furat în cârdășie cu ei. Atunci ce așteptări avem? Vă spun eu ce așteptări am: ascundeți-vă clopotele de pe biserici, că vor dispărea și ele într-o bună zi! Se va fura în Moldova până vom ajunge să importăm vin.

Alegerea primarilor mi-a amintit de un banc din copilărie, când dădeam voie istoriei, așa cum o știam, să ne insufle bancuri cu unguri. Unul dintre ele suna cam așa: „De ce sunt ungurii vecini cu noi? Că așa ne trebuie". Era un banc cinic la adresa vecinilor noștri, nu doar de țară, ci și de bloc. Bancul acesta mi-a venit de multe ori în minte în cu totul alte contexte, nu legate de unguri. „Așa ne trebuie" e o sintagmă adevărată, aplicabilă în mii de situații.

Pentru prima dată de când sunt în Moldova, am impresia că tot ce merge rău în țara asta e explicabil prin aceste cuvinte „așa ne trebuie". Erorile se țin lanț, oamenii nu mai citesc presa scrisă, iar televiziunile se prostituează pentru bani. La un moment dat la știri am văzut aceleași imagini la Moldova 1 și la Prime. Un singur cameraman pentru televiziunea „de stat" și pentru cea privată. Colac peste pupăză – tinerii nu ies la vot, ci ies din țară. Sunt tot mai multe zvonuri că Moldova e în prag de faliment. Adică nu vor fi bani pentru pensii, nu se vor plăti salariile, puținii investitori străini își vor lua tălpășița, micii afaceriști vor fi zdrobiți și așa mai departe.

Cum s-a soluționat problema aeroportului? Dar a Băncii de Economii? Ce pedepse drastice au fost aplicate pentru 7 aprilie? Dar pentru Pădurea Domnească? Și nu vă amăgiți, comuniștii nu au furat mai puțin decât actuala guvernare. Doar că atunci mai aveai de unde fura, Moldova încă nu secase. Actuala guvernare a continuat ce a început Voronin. Vă amintiți cine avea, pe vremea comuniștilor, monopol pe toate afacerile Moldovei?

Ei bine, de ce suntem furați de clasa politică? Pentru că așa ne trebuie! Vindeți-vă voturile pe 200 de lei, pe săpunuri, pe făină, vor plăti copiii voștri înmiit toate aceste „pomeni" electorale.

Și nu vorbesc doar de Orhei și Bălți. Soțul Zinei Greceanîi apare în raportul Kroll. Ce a făcut capitala? A votat-o masiv. De ce? Pentru că așa ne trebuie! Votați-o din nou, mai găsiți vreo 10 primari de municipii ca Renato și Ilan Shor, apoi nu vă mai chinuiți să vă încuiați apartamentele când plecați de acasă: oricum veți rămâne fără nimic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *