Actualitate

Vom scapa de mirosul din capitala?

La Statia de epurare a apelor din Chisinau au demarat lucrarile de deshidratare a namolului, gratie carora va fi indepartat mirosul neplacut al reziduurilor. Echipamentul consta in instalarea pe platformele de namol a unor geotuburi care separa reziduurile de apa, iar namolul acumulat se va usca mai rapid. Insa, la zece zile de la demararea acestui proiect, a intervenit Inspectoratul ecologic de stat care sustine ca lucrarile ar trebui stopate pentru ca aceasta metoda ar putea afecta mediul din mun. Chisinau, a declarat, ieri, in cadrul sedintei operative de la primarie Constantin Becciev, directorul „Apa-Canal”.

Primarul Dorin Chirtoaca a mentionat ca toate actele pentru realizarea acestui proiect sunt in regula si i-a spus viceprimarului Nistor Grozavu sa contacteze Inspectoratul ecologic pentru a rezolva neintelegerea. Iar in cazul in care nu se va ajunge la un acord, primarul capitalei a declarat ca acest caz va fi solutionat in instanta de judecata.

„Primul geotub instalat demonstreaza un rezultat promitator, in decurs de o saptamana fiind deshidratati 400 m³ de reziduuri”, a comunicat Constantin Becciev. Potrivit specialistilor, procesul de deshidratare a namolului in geotuburi are loc in 7-20 de zile. In timp ce, prin asezarea namolului pe platformele de uscare, precum se proceda pana in prezent, namolul se deshidrateaza in 1-1,5 ani. Intr-un geotub pot fi depozitate 15 mii m³ de namol. Dupa deshidratare raman doar 20% de namol uscat, care nu produce miros. Statia de epurare din Chisinau curata zilnic 1600 m³ de namol. Acest proiect a fost demarat de catre Primaria Chisinau, in colaborare cu Compania olandeza „Tencate”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *