Actualitate

Vom trece de la i la si de la sint la sunt

Zilele acestea, in cadrul unei conferinte de presa, Institutul de Filologie al Academiei de Stiinte a Moldovei a facut public proiectul de decizie al Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica (CSSDT) al ASM cu privire la aplicarea in Republica Moldova a normelor ortografice ale limbii romane, inclusiv scrierea lui „i” din „a” si forma „sunt” in grafia limbii romane.

Autorii proiectului pornesc de la recunoasterea identitatii limbii de stat din R. Moldova cu limba romana. In acest sens, ei recomanda aplicarea in RM a Prevederilor Hotararii Adunarii Generale a Academiei Romane din 17 februarie 1993 privind revenirea la „a” si „sunt”, in conformitate cu Regulile „Sextil Puscariu" pentru scrierea literelor „a” si „i” in grafia limbii romane, publicate in „Monitorul Oficial” (Romania) nr. 59 din 22 martie 1993.

Moderatorul manifestarii, directorul Institutului de Filologie al ASM, dr. hab. Vasile Bahnaru, a afirmat in cadrul conferintei ca Regulile „Sextil Puscariu" se reduc la cateva puncte, adica: se scrie „i” din „i” la inceputul si la finele cuvantului si in cadrul cuvantului atunci cand este vorba de prefixare, exemplificand: a imparti – a reimparti, a hotari, in rest, se scrie cu „a” din „a”. „Odata ce s-a spus clar ca limba romana este una si aceeasi atat la Bucuresti, cat si la Chisinau, nu mai poate fi vorba si de doua ortografii distincte”, a declarat directorul Institutului. De altfel, a mentionat lingvistul, orice modificare ortografica in limba germana, vorbita in Austria, se opereaza doar cu acordul institutiei de profil din Germania, intrucat ambele tari vorbesc aceeasi limba – germana.

Cu privire la regulile de modificare a ortografierii in cauza a fost creata o comisie din care fac parte renumiti lingvisti, specialisti in domeniu, reprezentanti ai presei si ai Uniunii Scriitorilor. Initiativa de modificare a ortografiei este sustinuta, in special, de catre Uniunea Editorilor din Moldova.
Prezent la eveniment, presedintele acestei uniuni, directorul IS „Stiinta”, Gheorghe Prini, a mentionat ca, din cauza actualelor norme ortografice, reteaua de vanzare de carte din Romania a refuzat cartile editate in Moldova cu „i” din „i”. La randul sau, acad. Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a remarcat ca aprobarea ortografiei in cauza este binevenita si in spiritul vremii, drept pentru care USM sustine intru totul initiativa ASM.

Proiectul CSSDT prevede ca toate documentele oficiale ale institutiilor din R. Moldova sa fie scrise cu grafia a si sunt, incepand, cel mai tarziu, din 15 aprilie 2011. In acelasi timp, in invatamantul preuniversitar se va trece treptat la grafia cu a si sunt, incepand cu clasa I si continuand cu celelalte clase scolare, conform dispozitiilor ce vor fi date de Ministerul Educatiei, care va incheia aceasta trecere in decurs de doi ani, iar in cel universitar – incepand cu anul de studii 2010-2011.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *