Actualitate

Voronin a favorizat comunistii

Decizia de a stabili ziua alegerilor anticipate intr-o zi de lucru este o incercare a partidului de guvernamant de a crea dificultati in participarea la vot a cetatenilor amplasati in campul muncii, in special a celor aflati peste hotarele tarii, sustin liderii partidelor din opozitie.

Serafim Urecheanu, presedintele AMN, a afirmat ca, in zi de lucru, putini dintre alegatori se vor putea prezenta la urnele de vot. „Comunistii mizeaza pe electoratul lor, adica pe pensionari. Este cea mai proasta decizie pe care putea s-o ia Voronin. El a stabilit prezenta de o treime din alegatori la vot si asta ii convine”. Mihai Ghimpu, liderul PL, a calificat decretul prezidential care prevede desfasurarea alegerilor in ziua de miercuri drept un scenariu al comunistilor. „Nu am avut niciodata alegeri intr-o zi de lucru. Comunistii au stabilit alegerile in zi de lucru ca sa poata folosi functionarii publici din institutiile de stat, care vor trebui sa voteze in mod organizat”, a precizat Gimpu. El s-a referit si la faptul ca, astfel, presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, incalca direct dreptul la vot al cetatenilor care muncesc in afara tarii.
 

O declaratie in acest sens a facut si Vlad Filat, liderul PLDM. El a specificat ca decretul prezidential prin care votarea va avea loc in zi de lucru este „un act de cinism si de lipsa de respect pentru drepturile fundamentale ale omului”. „Este o premiera absoluta pentru R. Moldova, iar intentia este mai mult decat vadita: de a crea dificultati pentru participarea la vot a cetatenilor amplasati in campul muncii si, in special, a cetatenilor care muncesc peste hotare”, a mai spus Filat.
 

Igor Botan, directorul executiv al ADEPT, spune ca 29 iulie este o zi avantajoasa pentru comunisti. „Experienta arata ca, vara, participarea la vot este de doua ori mai mica. Intr-o zi de lucru, la vot vor veni cei care nu sunt angajati, majoritatea pensionarilor, dintre care, potrivit sondajelor, 60% voteaza pentru PCRM”. Botan a mai adaugat: „Comunistii cauta intentionat o posibilitate de a micsora numarul alegatorilor care isi exercita votul in mod constient. Hotararea e perfect legala, dar problema este ca Partidul Comunistilor isi creeaza tot felul de avantaje. Acest lucru se refera si la micsorarea ratei de participare a alegatorilor pentru validarea alegerilor pana la 1/3”.

Svetlana Conev,
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *