Moldova

Voronin “anchetează” Comisia “7 aprilie”

Întrebările la care trebuia să ofere răspunsuri fostul şef al statului au rămas singure în faţa …Comisiei. Voronin s-a prezentat, de fapt, în faţa acesteia pentru a-i înmâna el nişte întrebări, evidenţiate în cadrul unei declaraţii adresate membrilor Comisiei parlamentare speciale. După ce a citit-o, a plecat.

În replică, Vitalie Nagacevschi, preşedintele grupului parlamentar, a calificat declaraţia lui Voronin drept una politică. „Prin acest comportament, el a încălcat regulamentul Parlamentului. Plus la asta, Voronin a desconsiderat Comisia, acuzând-o că ar fi părtinitoare şi că ar tărăgăna mersul anchetei”, a mai spus Nagacevschi. De asemenea, deputatul liberal-democrat a afirmat că întrebările liderului PCRM vor fi examinate, „dar el nu va mai fi chemat la audieri. Nu are rost să mai vorbim cu dânsul dacă procedează astfel”.

Una dintre întrebările lui Voronin se referă la activitatea Comisiei. El nu înţelege „de ce mai lucrează această comisie, de ce este necesară această imitare a activităţilor, dacă toate răspunsurile la întrebări sunt date de actuala guvernare”. Totodată, preşedintele comuniştilor menţionează că „în ziua de 7 aprilie a avut loc un atac cibernetic asupra serverului Administraţiei Prezidenţiale de pe 12 mii de adrese, care a dus la scoaterea din funcţiune a acestuia” etc.

Vrând-nevrând, în textul declaraţiei V. Voronin recunoaşte că ar exista „versiunea unor greşeli, a lipsei în unele cazuri a coerenţei în acţiuni (ale organelor de ordine – n.n), poate chiar şi a unor cazuri separate de neglijenţă”.

În următoarele zile, la audieri vor fi invitaţi fostul prim-ministru, Zinaida Grecianâi, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, colaboratori ai organelor de forţă care au avut de suferit şi alte persoane. Întrebat de jurnalişti când ar putea fi prezentat un raport final al Comisiei, Nagacevschi a spus că, cel mai probabil, acesta va fi gata până la sfârşitul lunii martie.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *