Politică

Voronin isi decoreaza credinciosii

Majoritatea celor decorati in acest an au fost folositi in cele doua scrutine

La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele inca in exercitiu al R. Moldova, Vladimir Voronin, a participat la adunarea festiva a aniversarii a 18-a de la fondarea Serviciului Vamal. Fiind pana acum generos in acordarea distinctiilor de stat, Voronin s-a scuzat in fata celor prezenti ca a venit cu traista goala, dand vina pe presa, adica pe TIMPUL, care l-a supus criticii ca ar fi fost cel mai darnic presedinte la acordarea inaltelor distinctii de stat. Lucrul acesta s-a vazut mai ales pe ultima suta de metri a aflarii sale in post de sef al statului.

Voronin a spus ca a solicitat serviciului responsabil de la presedintie informatia respectiva si acesta i-ar fi prezentat o statistica „interesanta”. Potrivit lui, pe parcursul presedintiei lui Mircea Snegur, au fost acordate cate 440 de distinctii anual, in cea a lui Petru Lucinschi – cate 280 de distinctii anual, iar in perioada aflarii sale in functie – numai cate 214.
Si noi consideram ca statistica este „interesanta”. Rugam serviciul respectiv de la presedintie sa ne trimita si noua aceste informatii. Totusi, consideram ca Vladimir Voronin a cam gresit in statistica respectiva. Potrivit calculelor noastre, prim-secretarul comunist a acordat in cei opt ani de guvernare in medie cate 252 de distinctii anual, cel mai darnic fiind in ultimii ani: 2001 – 53, 2002 – 186, 2003 – 124, 2004 – 233, 2005 – 220, 2006 – 288, 2007- 272, 2008 – 385 si 2009 (inclusiv luna august) – 258. Oare aceste cifre vor sa spuna ca Voronin a acordat si distinctii despre care nu stie aparatul sau? Mentionam ca prima distinctie el a acordat-o in august 2001. Prin urmare, s-au facut exact opt ani, timp in care a impartit circa 2020 de distinctii.

In alta ordine de idei, atragem atentia ca pe noi nu ne-a interesat atat aspectul cantitativ, cat cel calitativ. Pentru curiosi, vom publica lista detinatorilor „Ordinului Republicii” – ordinul suprem in stat -, acordat in epoca Voronin. Numarati si o sa vedeti cati presedinti de colhoz, directori de firme aflate sub influenta businessmanului Olejca sau cati comunisti sunt in aceasta lista. Legea mentioneaza ca „Ordinul Republicii” „se confera pentru merite exceptionale in toate domeniile de activitate intru binele Patriei si al omenirii”. Si celelalte ordine si medalii s-au dus, in cea mai mare parte, catre apropiatii Familiei, catre membrii de partid sau simpatizantii PCRM, catre unii functionari care au tinut in miscare masinaria Dictatorului. Iar majoritatea celor decorati in acest an au fost folositi in cele doua scrutine. La cererea cititorilor, pe parcursul acestei saptamani vom publica pe www.timpul.md listele „distinsilor”, pe domenii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *