Actualitate

Voronin pleaca, sistemul ramne

Exclusiv on-line

„Stirea-bomba” despre plecarea benevola a lui Voronin din functia de presedinte al R. Moldova dilueaza „raportul de forte”, dar nu il schimba definitiv. Rezistenta opusa de sefia Companiei publice „Teleradio-Moldova” si cea a Guvernului Greceanai sunt primele semne ale contra-actiunilor sistemului voroninist. Exista insa o serie de necunoscute care vizeaza Presedintia si figura lui Voronin.

Din cele intamplate putem presupune ca demersul depus de PCRM la Curtea Constitutionala (CC) ar fi determinat decizia lui Voronin de a renunta la fotoliul de presedinte de tara. In primul rand, vulnerabilitatea vadita a acestui demers nu ofera sanse pentru invalidarea alegerii lui Ghimpu. Probabil, fie membrii CC ezita sa se sacrifice pentru interesele comunistilor, fie PCRM nu este capabil sa schimbe la moment starea lucrurilor si „slabeste” pumnul. In al doilea rand, efervescenta cu care a fost vehiculata abandonarea postului de presedinte al RM inainte ca CC sa se pronunte vizavi de „plangerea PCRM” este suspecta, ridicand mai multe semne de intrebare. De ce plecarea lui Voronin este atat de facila, mai ales in conditiile acuzatiilor adresate Aliantei pentru Integrare Europeana cu privire la presupusele actiuni anticonstitutionale? Vrea PCRM sa se eschiveze de la responsabilitatile pe timp de criza sau pregateste noi trucuri politice pentru coalitia liberal-democratica? Distantarea comunistilor de la fotoliul de presedinte este ireversibila sau temporara? Pleaca Voronin in mod benevol sau la presiunea Occidentului si/sau permisiunea Rusiei? In prezent, reiesind din amalgamul de date controversate care abunda spatiul public moldovenesc, putem face urmatoarele concluzii:

• Comunistii evita o confruntare inter-institutionala in RM si se axeaza pe contradictii intra-institutionale, supunand acestui exercitiu legislativul.

• Alegeri anticipate sau republica parlamentara – dilema in jurul careia oscileaza Voronin si PCRM urmarind absolutizarea puterii sale in RM sau impartirea acesteia cu celelalte forte parlamentare.

• Sindromul „copilul si biberonul” este o alta caracteristica potrivita pentru comunistii lui Voronin, care nu se pot desparti de „biberonul” (puterea) ce le-a apartinut timp opt ani.

• Stratagema falsei retrageri, care consta in dezinformarea opiniei publice, pe de o parte, si intoxicarea Aliantei, pe de alta parte. Conform acesteia, se creeaza impresia aparenta ca PCRM pierde teren. Urmand aceasta logica, ne putem astepta la identificarea de o maniera stranie a „transfugilor” comunisti (delegati de capetenia PCRM) care il vor vota pe Lupu, dar in schimbul unei colaborari pentru formarea guvernului sau alte scheme politice avantajoase comunistilor.

• Alegerile anticipate sunt mai mult nedorite de comunisti decat viceversa, deoarece aceasta le submineaza afacerile, iar criza economica risca sa puna pe o banca comuna a acuzatilor atat liberalii, cat si comunistii.

Punctul final legat de plecarea „controversata” a lui Voronin din functia de sef de tara va fi pus de Curtea Constitutionala. Daca CC va sustine pozitia comunistilor, atunci ne putem astepta la noi metamorfoze in comportamentul si retorica PCRM.

http://cenusadi.wordpress.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *