Timpul.md

Actualitate 20 Noiembrie 2018 | 12:00

”Vulpea șefă în cotețul găinilor”: Senatorii SUA se OPUN alegerii unui general rus la ȘEFIA Interpolului

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o declarație a senatorilor republicani Roger Wicker și Marco Rubio, precum și a democraților Jen Sahin și Chris Koons, publicată pe 19 noiembrie.

„Alegerea noului președinte al Interpol, general-maiorul Alexander Prokopciuk, este la fel cu a pune o vulpe șefă în cotețul cu găini”, ​​au spus senatorii.

Ei remarcă faptul că Rusia abuzează în mod regulat de Interpol pentru a hărțui adversarii politici, disidenții și jurnaliștii. „Alexander Prokopcihuk a fost personal implicat în această strategie de intimidare, care avea în final scopul de a slăbi instituțiile democratice și de a întări regimul autoritar al lui Putin”, se afirma în declarație.

Senatorii avertizează că dacă, miercuri, Prokopciuk va fi ales șeful organizației, Rusia va continua să abuzeze de „notificarile roșii” ale Interpolului și să blocheze eforturile de reformare a organizatiei.

Mai mult, senatorii sunt îngrijorați de faptul că accesul la date confidențiale, pe care îl va obține Prokopciuk, va consolida capacitățile Kremlinului în urmarirea criticilor care trăiesc în afara Rusiei, și de a ajuta alte regimuri autoritare care încearcă să facă același lucru.

„Prin urmare, îndemnăm pe toți cei 192 de membri ai organizației să susțină integritatea Interpolului ca mecanism legitim al aplicării legii internaționale și să voteze împotriva lui Prokopciuk”, au spus senatorii.

Poziția de șef al Interpol este revendicată în prezent de veteranul Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei și al Serviciilor de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Alexander Prokopciuk.

Potrivit Kyivului, Prokopciuk este un agent de informații rus infiltrate în Interpol.

http://www.paginaderusia.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus