Timpul.md

Internațional 1 Iulie 2020 | 00:23

Washington Post: Ura Rusiei pentru democrația liberală are o istorie veche și nu este nimic nou în disprețul rusesc față de Occident

Încă din 1920, liderul bolșevicilor, Vladimir Lenin, a declarat că parlamentele sunt „depășite din punct de vedere istoric”, iar dispariția lor este doar o chestiune de timp.

În 1956, liderul sovietic Nikita Hrușciov a declarat că „istoria este de partea noastră”. URSS, potrivit lui, a câștigat, iar Occidentul – a pierdut. „Vă vom îngropa”, amintește cuvintele lui Hrușciov jurnalistul Anne Applebaum, pe paginile Washington Post.

În acest context istoric are interviul pe care președintele rus Vladimir Putin îl ofera publicației Financial Times înaintea summitului G20. În conversație cu ziaristii, Putin s-a întors de mai multe ori la un subiect foarte familiar lui Lenin și lui Hrușciov. „Așa-numita idee liberală este depășită”, a spus Putin interlocutorului său. După câteva minute, a repetat din nou: „Ideea liberală este depășită.”

Dar ce înțelege Putin prin „ideea liberală”, cea care ar trebui să fie aruncată la coșul de gunoi al istoriei? Asa cum o intelege Putin, este mai degraba caricatura exprimat de radicalii e dreapta. Pentru el, „ideea liberală” înseamnă că „migranții pot ucide, jefui și viola fara sa pateasca nimic”. Acest lucru înseamnă că „copiii pot juca cinci sau șase roluri de gen”. Ideea liberală în ochii lui Putin nu are nimic în comun cu drepturile, libertățile sau separarea puterii, precum și cu independența jsutitiei, statul de drept, protecția proprietății private sau tot ceea ce face societățile liberale bogate și libere.

Comentariile autocratului rus sunt elocvente. Putin înțelege lumea liberală occidentală la fel ca si ”trolii” sai de Internet, carora le plătește salariul. Cunoașterea lui nu este diferita de a lui Lenin sau Hrușciov.

Dar dacă atacul rusesc asupra valorilor occidentale este deja ceva asteptta, nu la fel putem spune despre reacția americană.

Când Hrușciov a promis Occidentului că îl „îngropa”, acest lucru a provocat indignare, ridiculizare sau iritare. A fost o provocare pe care liderii americani nu au putut s-o ignore sau traca cu vederea. Dar americanii nu mai au astfel de lideri. Interviul pentru Financial Times cu Putin a ieșit vineri dimineață. În aceeași zi, după cină, președintele Donald Trump se întâlnise cu autocratul rus, râzând și glumind. A dat afară grupul de jurnaliști. „Scapă de ei. Stirile false sunt un termen excelent, nu? Nu aveți o astfel de problemă în Rusia, dar noi avem”, a spus Trump.

Desigur, Rusia are și alte abordări fata de jurnaliști. Din când în când, aceștia sunt arestați, intimidați și chiar uciși de agenți ai statului. Asta se întâmplă atunci când nu există reguli și practici ale unei societăți liberale care să îi protejeze. Aceasta este o lume confortabilă pentru despoți și dictatori. Nimeni nu este surprins că Putin o preferă. Cât timp vor mai accepta americanii sa fie condusi de cineva care este de acord cu autocratul rus? – se intreaba la final publicatia. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus