Europa Culturii

Welcom, premiat de Parlamentul European

Premiul LUX al Parlamentului European a fost decernat, saptamana trecuta, filmului „Welcome”, regizat de Philippe Lioret – o cronica cinematografica despre ajutoarele oferite de statul francez emigrantilor clandestini, care a generat polemici aprinse in Franta. Laureatul a profitat de ceremonia de anuntare a castigatorului pentru a cere amendarea unui articol din legislatia franceza care pedepseste persoanele ce ii ajuta pe refugiati. Filmul „Welcome” prezinta povestea unui instructor de inot care ajuta un refugiat kurd ce vrea sa traverseze inot Canalul Manecii. Lungmetrajul evoca riscurile asumate de emigrantii clandestini si conditiile lor precare de viata, denuntand cu aceasta ocazie si atitudinea ambigua a autoritatilor franceze fata de persoanele care incearca sa ii ajute.

 

Poetul Jose Emilio Pacheco, distins cu Premiul Cervantes

Scriitorul Jose Emilio Pacheco, unul dintre cei mai cunoscuti poeti mexicani, a fost recompensat cu Premiul Cervantes – distinctie echivalenta, in Spania, Premiului Nobel pentru Literatura – pentru romanul „Las Batallas en el Desierto”. Pacheco este cunoscut mai ales pentru povestile sale cu adolescenti, dintr-un Mexic injust si corupt din anii ’40. Poetul, in varsta de 70 de ani, s-a declarat coplesit de premiul a carui valoare financiara este de 125.000 de euro. „E ca si cand ai fi lovit de un pumn si nu te doare imediat. Sunt recunoscator si fericit, dar mereu ma gandesc la alti scriitori care ar fi meritat mai mult decat mine”, a spus scriitorul.

Eugen Ionescu si Emil Cioran, academicieni post-mortem

Dramaturgul Eugen Ionescu, de la nasterea caruia s-au implinit 100 de ani, si filozoful Emil Cioran au fost numiti post-mortem membri ai Academiei Romane. Anuntul a fost facut in timpul unei sedinte de omagiere a lui Eugen Ionescu, organizata cu ocazia centenarului dramaturgului, la 26 noiembrie. Cei doi scriitori romani se alatura astfel altor intelectuali deveniti academicieni post-mortem, precum Constantin Noica (1990), Mircea Eliade (1990) si Nichita Stanescu (1990).

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *