Comentariu

WikiLeaks de Chişinău

Revenind la scandalul WikiLeaks: pentru cei care nu ştiu, este vorba de sute de mii de telegrame ale ambasadelor americane din întreaga lume care au ajuns pe mâinile unei organizaţii care a început să le publice. În prima tranşă de telegrame WikiLeaks, Republica Moldova era reprezentată cu două telegrame stinghere (vă amintiţi, povestea lui Marian Lupu care spunea că Voronin a încercat să-l mituiască). Acum a ieşit la iveală o nouă tranşă de telegrame ale ambasadorilor americani şi, de această dată, Chişinăul este reprezentat mai consistent, cu vreo 275 de telegrame. Noile informaţii sunt fundamental diferite de primele: nu mai apare niciun fel de cenzură. Proprietarul WikiLeaks, Julian Assange, se pare că a renunţat la înţelegerea cu marile ziare europene şi a ales să publice informaţiile în stare brută. Mulţi au condamnat acest pas: sursele diplomaţilor americani ar fi puse în pericol prin publicarea numelor lor. Dezbaterea privind etica publicării unor informaţii confidenţiale este una mult prea înaltă. Din punct de vedere practic ne interesează faptul că aceste informaţii sunt în spaţiul public.

Cât de credibile sunt informaţiile cuprinse în telegramele ambasadorului american la Chişinău? Eu unul cred că merită toată încrederea. Bineînţeles, diplomaţia americană nu va confirma sau infirma aceste documente. Însă dacă putem scrie istoria interbelică pe baza telegramelor diplomatice americane din acea perioadă, eu cred că ne putem baza şi pe telegramele WikiLeaks pentru a înţelege ce se întâmplă în ziua de azi.

Iar tabloul pictat de diplomaţii americani pentru a ilustra realitatea politică de la Chişinău este unul cât se poate de trist. Aş adăuga că este aproape identic cu tabloul de la Bucureşti, bineînţeles, păstrând proporţiile. Politicienii de la Chişinău se înghesuie la poarta ambasadei americane pentru a-şi înfiera adversarii, pentru a dezinforma sau pentru a se promova pe ei înşişi. Ca diplomat american, nu poţi rămâne decât cu o impresie extrem de proastă faţă de clasa politică în care apar astfel de personaje. Nu am niciun fel de îndoială că scene identice se petrec la Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău. Pentru ca tabloul să fie complet, ar fi mare nevoie de un WikiLeaks al diplomaţiei ruse. Până atunci ar fi mare nevoie ca cele 275 de telegrame ale ambasadorilor americani de la Chişinău să fie puse în contextul evenimentelor, comparate cu articolele de presă şi declaraţiile politicienilor. Vă recomand să citiţi telegramele originale la adresa http://cables.mrkva.eu/. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *